+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Pismo zdravstvenim radnicima o riziku od sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije uz primjenu lijekova koji sadrže pseudoefedrin

01.03.2024 | Agencija

Nosioci dozola za stavljanje u promet lijekova koji sadrže pseudoefedrin u saradnji s Agencijom za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (ALMBIH), žele Vas informisati o sljedećem:

Sažetak

  • Zabilježeni su pojedini slučajevi sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije (engl. posterior reverisble encephalopathy syndrome, PRES) i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije (engl. Reversible cerebral vasoconstriction syndrome, RCVS) uz primjenu lijekova koji sadrže pseudoefedrin.
  • Lijekovi koji sadrže pseudoefedrin kontraindikovani su kod pacijenata s teškom ili nekontrolisanom hipertenzijom te pacijenata s teškom akutnom ili hroničnom bubrežnom bolešću ili bubrežnom insuficijencijom, s obzirom da ta stanja povećavaju rizik od PRES-a ili RCVS-a.
  • Simptomi PRES-a i RCVS-a uključuju iznenadnu jaku glavobolju (tzv. glavobolja poput „udara groma“), mučninu, povraćanje, smetenost, napade i/ili poremećaje vida.
  • Pacijente treba savjetovati da odmah prestanu koristiti ove lijekove i potraže ljekarsku pomoć ako razviju simptome PRES-a ili RCVS-a.

 

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.