+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Nestašica agonista GLP-1 receptora

23.07.2024 | Agencija

Agonisti receptora glukagonu sličnog peptida-1 (engl. Glucagon-Like Peptide-1, GLP-1) primjenjuju se u liječenju šećerne bolesti tipa 2. Neki od ovih lijekova takođe su odobreni za regulaciju tjelesne mase, pod određenim uslovima kod odraslih osoba koje su gojazne ili imaju prekomjernu tjelesnu masu.

Na tržištu Bosne i Hercegovine, dozvolu za stavljanje u promet iz ove grupe imaju lijekovi Ozempic (semaglutid), Lyxumia (liksisenatid), Victoza (liraglutid) i Trulicity (dulaglutid).

Povećani porast potražnje za predmetnim lijekovima od 2022. godine, kao i ograničenja proizvodnih kapaciteta, doveli su do učestalijih nestašica agonista GLP-1 receptora na području EU-a. Primjena agonista GLP-1 receptora izvan odobrenih indikacija (engl. off-label), na primjer za kozmetičko mršavljenje kod osoba koje nisu gojazne te osoba s prekomjernom tjelesnom težinom koje nemaju zdravstvenih problema povezanih s tjelesnom težinom, često su zabilježeni kao dodatni razlozi koji utiču na pogoršanje nestašica. Učestala potražnja za ovim lijekovima takođe pogoduje ilegalnim aktivnostima, povećavajući rizik od distribucije falsifikovanih lijekova na tržište, što može imati ozbiljne posljedice za zdravlje pacijenata.

Evropska agencija za lijekove (EMA) i Mreža nacionalnih agencija za lijekove (HMA) pomno prate nestašice agonista GLP-1 receptora putem Izvršne upravljačke grupe za nestašice i sigurnost primjene lijekova na području EU-a (MSSG-a) i Radne grupe jedinstvenih tačaka kontakata unutar nacionalnih tijela za lijekove (SPOC) za praćenje nestašica na području EU-a te provode potrebne regulatorne aktivnost i donose relevantne preporuke za upravljanje nestašicama.

EMA takođe razmjenjuje informacije s regulatornim tijelima izvan EU-a kako bi se dodatno unaprijedila globalna inicijativa za suzbijanje nestašica.

ALMBiH ovim putem ukazuje na činjenicu da je neophodno racionalno propisivanje lijekova od strane zdravstvenih radnika, samo u odobrenim indikacijama, te podizanje lijekova isključivo u apotekama gdje se nalaze provjereni lijekovi koji su prošli postupak odobravanja.

Informacije o prijavljenim nestašicama lijekova u Bosni i Hercegovini, pa i lijekove iz ove grupe su javno dostupne pod linkom http://lijekovi.almbih.gov.ba:8090/EvidencijaNestasiceLijekova.aspx

Više informacija o preporukama MSSG-a o upravljanju nestašicama agonista GLP-1 receptora dostupno je putem internetskih stranica EMA-e, odnosno https://www.ema.europa.eu/en/news/eu-actions-tackle-shortages-glp-1-receptor-agonists i https://www.ema.europa.eu/en/documents/other/mssg-recommendations-shortage-glucagon-peptide-1-glp-1-receptor-agonists_en.pdf.