+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Saopštenje za javnost u vezi sa očekivanom dostupnošću lijeka sa aktivnom supstancom salbutamol u obliku rastvora za raspršivanje

16.01.2024 | Agencija

Posljednjih dana učestali su bili upiti u vezi sa dostupnošću lijekova sa aktivnom supstancom salbutamol u obliku rastvora za raspršivanje, 5 mg/1 ml. Na našem tržištu su registrovana 2 lijeka:
1. Ventolin (salbutamol) rastvor za raspršivanje 5 mg/1 ml, 1 staklena bočica sa 10 ml rastvora za raspršivanje, u kutiji, proizvođača Glaxo, za koji je Evropa Lijek Pharma d.o.o. nosilac dozvole I
2. Spalmotil (salbutamol) rastvor za raspršivanje 5 mg/1 ml, 1 staklena bočica sa 10 ml rastvora za raspršivanje, u kutiji, proizvođača Galenika, za koji je nosilac dozvole Galenika d.o.o.

Evropa Lijek Pharma d.o.o. je dana 15.01.2024. god. prijavio nestašicu lijeka Ventolin (salbutamol) rastvor za raspršivanje 5 mg/1 ml, 1 staklena bočica sa 10 ml rastvora za raspršivanje, u kutiji, proizvođača Glaxo, te je naveo da očekuje da će nestašica trajati do kraja febrauara mjeseca ove godine.

Prošle sedmice je lijek Spalmotil dostavljen u Kontrolni laboratorij na analizu prve serije nakon obnove dozvole. Kontrolni laboratorij ove Agencije je ovaj zahtjev uzeo u prioritet I danas je izdat pozitivan nalaz. To znači da bi ovaj lijek sada trebao biti dostupan pacijentima.