+387 51 456 040 Пошаљите нам е-пошту Како до нас?

Одржана конференција АЛМБиХ у поводу 15 година постојања: Ефикасно сигурно и квалитетно – у кораку са здрављем

22.05.2024 | Agencija

„Ефикасно, сигурно и квалитетно: у кораку са здрављем“ назив је конференције Агенције за лијекове и медицинска средства Босне и Херцеговине која се одржала од 16. до 18. маја у Неуму поводом 15 година постојања ове институције.

На конференцији на којој је учествовало више од 300 учесника  међу којима су представници најважнијих институција из области здравства, попут,  представника надлежних министарстава из Федерације БиХ и Републике Српске, директора Фонда здравственог осигурања РС Дејана Кустурића и директорице Завода здравственог осигурање и реосигурања ФБиХ Влатке Мартиновић и других, наглашена је важност постојања Агенције за једно друштво  посебно у контексту унапређења доступности квалитетних, безбједних и ефикасних лијекова и медицинских средстава. О значају овог догађаја најбоље показује податак да је на конференцији присуствовала и директорица Института за љековe и медицинска средства Црне Горе Снежана Мугоша, директор Агенције за лекове и медицинска средства Србије Саша Јаћовић,  као и представници агенција за лијекове и медицинска средства из Хрватске, а све у циљу унапређења сарадње, размјене искуства и јачања политика из области лијекова на регионалном нивоу.

Директорица Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Наташа Грубиша на отварању ове конференције посебно је нагласила усмјереност Агенције на ефикасније спровођење неопходних процедура у циљу боље доступности лијекова и медицинских средстава.

„Агенција је перманентно посвећена поодизању компетенција, развоју вјештина и знања уз повећање транспарентности и смањење административних баријера и папирологије, истрајавајући на путу ка напријед, у будућност. Ми желимо да напредујемо на европском путу усвајања стандарда и вјештина за ефикасну, сигурну и квалитетну оцјену лијекова и медицинских средстава и да тиме осигуравамо бољу заштиту јавног здравља становништва. То су вриједности од којих не одступамо“, истакла је у поздравном говору директорица Агенције Наташа Грубиша.

Током трајања конференције, учесници су имали прилику да саслушају занимљива предања која су се односила на будућност фармацеустке индустрије у ери дигиталног здравља, о међународној сарадњи и доступности лијекова у БиХ, а једна од тема била је и регулатива медицинских средства у БиХ у корак са новим ЕУ прописима.  Будући да је повод конференције био јубилеј, односно обиљежавање 15 година постојања, на конференцији је посебно стављен акценат на унапређење  сарадње са другим агенцијама у региону, односно на који начин искуства других могу бити искориштена на побољшање и унапређење пословних процеса у самој Агенцији. Посебно интересантна тема била је и замјењивост лијекова у БиХ, као и у земљама у окружењу, гдје су представници Агенције за лијекове и медицинска средства из Србије и Хрватске навели своја искуства и шта су они урадили по питању ове области. Велику пажњу, такође, изазвало је предавање и о раду Инспектората Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, о досадашњим искусивима као и изазовима овог тијела у наредном периоду.

На овој конференцији посебна пажња била је посвећена подршци и истицању значаја постојања  и развоја домаће фармацеутске индустрије те је послана порука о неопходности подршке свих судионика здравствених процеса домаћим произвођачима. Тако да је у оквиру панел дискусије, поред погледа на развој Агенције од стране домаћих произвођа и европских институција, било ријечи и о јачању домаћих капацитета, због сталне потражење лијекова, али и због чињенице да цијелом свијету пријете глобалне несташице лијекова. Са панел дискусије послана је и охрабрујућа порука домаћих произвођача лијекова да прате стање на свјетском тржишту и да све своје ресурсе усмјеравању ка развоју, управо како би се избјеглe потенцијалнe несташице лијекова у БиХ.

У оквиру панел дискусије истакнута je важност рада Агенције на пољу провјере квалитета лијекова, а све у циљу заштите здравља становништва у БиХ. Панел учесници осврнули су се и на доступност иновативних терапија гдје су посебно нагласили значај подршке Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ на путу развоја и отварања тржишта БиХ када је ријеч о иновативним терапијама.

Панел дискусију су обогатили својим искуством и погледима на Агенцију и њен рад представници европских институција:  Европског директората за квалитет лијекова и здравствене заштиту, ЕУ делегације за БиХ, затим представници агенција за лијекове и медицинска средства Србије и Хрватске, представници  домаћих произвођача лијекова као и Удружење иновативних произвођача лијекова БиХ.

Са дводневнe конференцијe je послана  порука стручној јавности, али и шире да Агенциј има за циљ да унаприједи процесе у самој организацији и успостави још бољу сарадњу са партнерима у обезбјеђењу квалитетних и сигурних лијекова у БиХ.

Подсјећамо, Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ почела је са радом 1. маја 2009. године, а основана је Законом о лијековима и медицинским средствима БиХ као овлашћено тијело одговорно за област лијекова и медицинских средстава који се производе и употребљавају у медицини.