+387 51 456 040 Пошаљите нам е-пошту Како до нас?

Одржан састанак Агенције за лијекове и медицинска средства Босне и Херцеговине и Удружења иновативних произвођача лијекова

11.10.2024 | Agencija

Дана 09.10.2024. у просторијама Агенције за лијекове и медицинска средства Босне и Херцеговине одржан је састанак представника Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, на челу са Наташом Грубишом, директором Агенције, и представника Удружења иновативних произвођача лијекова у БиХ (UIPL), на челу са Аном Петровић, директором Удружења.

Ово је био један у низу састанака организованих у духу сарадње и узајамне подршке чији је циљ постизањe рационалне фармакотерапије и осигурање квалитетне здравствене заштите усмјерене на добробит пацијената у БиХ.

Једна од најважнијих тема састанка била је отежана доступност (често и недоступност) лијекова здравственим радницима и пацијентима. Представници Агенције и UIPL су размијенили своја искуства и мишљења у вези с конкретним изазовима и проблемима с којима се у вези с тим сусрећу у свом раду и у сусрету с другим релевантним институцијама.

Као главни узрок отежане доступности лијекова и медицинских средстава здравственим радницима и пацијентима препознали су неусклађеност законодавства у области здравства и фармације са законодавством Европске уније и његову неприлагођеност стварним потребама и брзим промјенама у фармацеутској индустрији.

Заузет је заједнички став да је неопходно омогућити здравственим радницима и пацијентима лакши и бржи приступ ефикасним и сигурним лијековима и најсигурнијим терапијским моделима, те да је за то потребно:

  • створити адекватно економско, политичко и административно окружење;
  • укључити у процес све релевантне институције на тржишту лијекова и медицинских средстава у Босни и Херцеговини и
  • измијенити законодавство у здравственом и фармацеутском сектору у складу са законодавством Европске уније и са стварним здравственим потребама.

UIPL, као члан  Европске федерације удружења фармацеутске индустрије (EFPIA), подстиче институције на креирање повољног окружења за остварење овог циља, те дијели увјерење EFPIA да интеракција између фармацеутске индустрије и здравствених радника има дубок и позитиван утицај на квалитет лијечења пацијената и вриједност будућих истраживања.

У циљу омогућавања доступности лијекова и медицинских средстава здравственим радницима и пацијентима, Агенција и UIPL су донијели низ конструктивних приједлога и договорили се око даље сарадње и конкретних корака које ће предузети свако од њих у својој моћи и надлежности.

Агенција је у том смислу већ предузела кораке у циљу хармонизације правних прописа са правним прописима Европске уније. Поднијела је Дирекцији за европске интеграције (DEI) приједлоге:

  • правилника о регистрацији лијекова,
  • правилника о клиничким испитивањима и
  • правилника о регистрацији медицинских средстава.

У завршној фази припреме за достављање DEI су и приједлози:

  • правилника о фармаковигиланси и
  • правилника о садржају и начину означавања спољашњег и унутрашњег паковања лијека и садржају упутства за лијек.

На усвајање подзаконских аката се, нажалост, дуго чека, што је резултат укључености великог броја институција у процедуру доношења правних аката.