+387 51 456 040 Пошаљите нам е-пошту Како до нас?

Галеника д.о.о. повлачи из промета лијек Диклофен (диклофенак) гастрорезистентна таблета 20 x 50 мг

06.09.2024 | Agencija

Произвођач Галеника је обавијестио Агенцију за лијекове и медицинска средства Босне и Херцеговине (АЛМБиХ) да спроводи добровољно повлачење лијека Диклофен (диклофенак) гастрорезистентна таблета 20 x 50 мг са тржишта Босне и Херцеговине. Повлачење се врши због уочених проблема са стабилноошћу активне супстанце и, посљедично, декларисаним роком употребе предметног лијека. Наиме, током спроведеног испитивања степена чистоће уочено је да појединачне нечистоће не одговарају захтјевима спецификације у тренутно декларисаном року употребе (5 година) због чега ће рок употребе предметног лијека бити краћи у наредним производним серијама.

Повлачење лијека се врши до нивоа апотека.

Ово повлачење нема ефекте на доступност редовне терапије и снабдјевеност тржишта јер су пацијентима у Босни и Херцеговини и даље доступни лијекови других произвођача који садрже исту активну супстанцу – диклофенак. Пацијенти се требају обратити своме љекару или апотекару у случају било каквих питања у вези тренутне терапије.

Подсјећамо да су здравствени радници обавезни пријавити АЛМБиХ-у свако нежељено дејство лијека као и неисправност у квалитету лијека. Пацијенти који су развили неко од нежељених дејстава требају се обратити свом љекару или апотекару ради савјетовања о начину наставка терапије.