+387 51 456 040 Пошаљите нам е-пошту Како до нас?

СарадњаFlag Counter

Лијекови су једно од најбоље регулисаних подручја правне тековине Европске уније и Агенција за лијекове и медицинска средства Босне и Херцеговине проводи интензивну међународну сарадњу како би се припемила за функционисање у интегрисаном регулаторном простору, када Босна и Херцеговина постане чланица Европске уније.

У оквиру IPA-пројекта (енг. Instrument for Pre-Accession Assistance, IPA), у коме учествују државе кандидати и потенцијални кандидати за чланство у ЕУ, стручњаци Агенције учествују као посматрачи у појединим одборима и радним групама Европске агенције за лијекове (EMA). Сарадња са EMA-ом започела је 2009. год. и још увијек је у току.

Агенција сарађује и са Европским директоратом за квалитет лијекова и здравствену заштиту (енг. European Directorate for the Quality of Medicines & HealthCare, EDQM), који дјелује у склопу Вијећа Европе у Стразбуру. Учествује у раду Европске Комисије за фармакопеју, као и у активностима европске мреже службених лабораторија за контролу лијекова (енг. Official Medicines Control Laboratories NetworK, OMCL Network) која укључује провођење међулабораторијских испитивања.

Агенција проводи интензивну сарадњу са регулаторним тијелима надлежним за лијекове и медицинска средства земаља у региону. У току досадашњег рада склопљени су протоколи о сарадњи са Агенцијом за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС), Црногорском агенцијом за лијекове и медицинска сртедства (ЦАЛИМС) и са Агенцијом за лијекове и медицинске производе Републике Хрватске (ХАЛМЕД).

Агенција такође има потписане уговоре у домену пружања стручних услуга из дјелокруга рада Главне канцеларије за фармаковигиланцу у Мостару са Заводом за фармакологију Универзитетско-клиничког центра Бања Лука и Центром за лијекове Универзитетско-клиничког центра Сарјево.<

У досадашњем раду велику помоћ и подршку нам је пружила Свјетска здравствена организација (енг. World Health Organization, WHO) – канцеларија за БиХ организовањем вишедневних континуираних едукација из области фармацеутског права.

У току је и Twinnig пројекат, а партнер нам је шпанска Агенција за лијекове и медицинска средства. Очекујемо да ћемо у сарадњи са њиховим стручњацима успјети да дођемо до нових спознаја и да унаприједимо рад наше институције и побољшамо квалитет наших услуга.

Новости

АЛИМС БиХ у ИПА-пројекту (2009-2011), први састанак одржан у просторијама ЕМА у Лондону, 1. и 2. фебруара 2010. год

30.03.2010 | Агенција

ПА ( енгл. Инструмент фор Пре-аццессион Ассистанце ) је пројекат под покровитељством Европске агенције за лекове ("Еуропеан Медицинес Агенци", ЕМА) и Европске комисије који је намењен регулаторним органима у области лијекова земаља кандидата (Хрватска, Турска, Македонија) и земаља потенцијалних кандидата за чланство у ЕУ (Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Србија и Косово у складу са резолуцијом УНСЦ 1244/99). У просторијама Европске агенције за лекове у Лондону, 1-2. Фебруара, одржан је први у низу састанака, који је уједно означио почетак ИПА-пројекта, који се финансира од стране Европске комисије, а намењен је подизању капацитета националних регулаторних тела у области лијекова земаља кандидата и земаља потенцијалних кандидата за чланство у ЕУ. Реализација ИПА-пројекта подразумијева одржавање бројних стручних састанака, едукација и конференција током 2010. и 2011. године, како би се помогло регулаторним органима у области лијекова земаља кандидата и потенцијалних кандидата за чланство у ЕУ у припремама за њихов будући ангажман у саветодавним телима ЕМЕ-е по уласку у ЕУ. Најзначајнији циљеви пројекта су: - успостављање контаката између ЕМА, као одговорне институције за реализацију ИПА-пројекта, и надлежних регулаторних органа у области лијекова земаља учесница пројекта у циљу њихове припреме за будуће равноправно учешће у европским поступцима за добијање дозволе за стављање лијекова у промет и чланство у ЕУ-регулаторној мрежи; - успостављање снажне комуникације, отвореног дијалога и механизама који ће међу земљама учесницама олакшати усвајање заједничких техничких захтева, који ће помоћи у идентификовању подручја рада у којима се очекује највећа помоћ од стране ЕМА када је о пројекту ријеч, како би се омогућило успешно транспоновање ЕУ-Ацкуис цоммунаутаире у националну регулативу земаља учесница пројекта; - укјучивање у ЕУ 'с Телематицс - програме у циљу омогућавања земљама учесницама да постану компатибилни члан ЕМА електронске регулаторне мреже; Представници Агенције за лекове и медицинска средства БиХ присуствовали су првом (уводном) састанку у склопу овог пројекта, који је одржан у просторијама ЕМА у Лондону 1. и 2. фебруара. Током следеће две године, колико је предвиђено да траје ИПА-пројекат, представници наше агенције учествоваће на стручним састанцима и конференцијама, где ће кроз систем континуиране едукације, интензивну комуникацију и размену информација са колегама, радити на унапређењу активности из законом дефинисаног делокруга рада. Презентацију Агенције за лекове и медицинска средства БиХ одржану на овом састанку можете наћи на страници ЕМА у линку "Вхат 'с Нев": http://www.ema.europa.eu/htms/euenlargement/ipa_2009.htm

Потписан Меморандум о разумијевању и сарадњи регулаторних тијела надлежних за лијекове и медицинска средства Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније и Црне Горе

04.06.2014 | Агенција

У Подгорици је 2. јуна 2014. у присуству министра здравља Црне Горе проф. др Миодрага Радуновића и уважених гостију потписан регионални Меморандум о разумијевању и сарадњи између Агенције за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС), Агенције за лијекове и медицинске производе Републике Хрватске (ХАЛМЕД), Агенције за лијекове и медицинска средства Босне и Херцеговине (АЛМБИХ), Бироа за лекове Републике Македоније и Агенције за љекове и медицинска средства Црне Горе (ЦАЛИМС). Меморандум су потписали директори наведних институција др Саша Јаћовић (АЛИМС), др сц. Виола Мацолић-Шаринић (ХАЛМЕД), прим. мр. фарм. Наташа Грубиша (АЛМБИХ), мр. фарм. Катерина Алексоска (Бироа за лекове) и др Милорад Дрљевић (ЦАЛИМС). Меморандум је закључен на три године, до јуна 2017. и има могућност обнављања.

Европска Агенција за лијекове објавила брошуру о европском регулаторном систему у области лијекова

09.09.2014 | Агенција

Европска агенција за лијекове (ЕМА) објавила је информативну брошуру о европском регулаторном систему у области лијекова. Брошура пружа кратке информације о начину одобравања и праћења лијекова у Еуропској унији, као и начину дјеловања европске регулаторне мреже лијекова кроз коју се пацијентима у Европској унији осигуравају квалитетни, ефикасни и безбједни лијекови. Комплетан превод ове брошуре доступан је у наставку линк