+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Pismo zdravstvenim radnicima o potencijalnom riziku od infekcije/sepse usljed nepravilne sterilizacije leptir igle priložene u sekundarnom pakovanju lijeka AIMAFIX (faktor koagulacije IX) prašak i rastvarač za rastvor za infuziju, 1000 I.U. humanog faktora koagulacije IX /1 bočica

21.05.2021 | Agencija

Sažetak

Potencijalni rizik je povezan sa nepravilnom sterilizacijom LEPTIR IGLE  (BEZ DEHP) koja se koristi za davanje lijeka nakon njegove rekonstitucije sa rastvaračem.
Kao mjera predostrožnosti traži se zaustavljanje upotrebe takvih medicinskih sredstava. 
Neispravnošću u kvalitetu zahvaćena je samo leptir igla koja je uključena u pakovanje; sam lijek može se sigurno koristiti sa drugim medicinskim sredstvom.
Zdravstvene ustanove trebaju osigurati da se paketi lijekova koji sadrže leptir iglu (BEZ DEHP) ne daju ljekarima ili pacijentima. Prije izdavanja lijeka u apoteci je neophodno ukloniti leptir iglu iz pakovanja.
Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.
 
Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.