+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

AGENCIJA ZA LIJEKOVE I MEDICINSKA SREDSTVA BIH (ALMBIH) UGOSTILA NAJBOLJE STUDENTE FARMACIJE IZ BIH

26.03.2018 | Agencija

IZLAGAÄŒI

-Studente smo upoznali sa osnovnim informacijama o Agenciji, a potom predstavili kratko istorijat razvoja farmaceutskog prava i ulogu Agencije u sistemu zdravstvene zaštite u BiH i u svijetu uopšte. Takođe, studentima smo približili pojmove životnog ciklusa lijeka, te im objasnili na koji način Agencija ocjenjuje da li je neki lijek dobar ili ne, da li ce biti odobren za primjenu i kako cemo mu definisati terapijsko područje primjene, način doziranja, populaciju kojoj je namijenjen,  značaj praćenja neželjenih reakcija na lijekove, ali i nadležnosti Agencije na polju nadzora nad proizvodnjom, prometom na veliko, kliničkim ispitivanjima i farmakovigilantnim sistemima nosioca dozvole i proizvođača – istakla je Biljana Tubić.

\"Posjeta\"

Tatjana Ponorac je upoznala studente sa značajem kliničkih ispitivanja, sa svrhom, ali i korisnim aspektima učešća u njima.
-Objasnili smo im kako Agencija ocjenjuje da li će određenu studiju odobriti da se sprovodi u BiH ili ne. Predočili smo im  ko sve učestvuje u odobravanju, kao i značaj informisanog pristanka koji pacijent potpusuje kao iskaz dobrovoljnog učešća u ispitivanju. Takođe, približili smo im pravni osnov za navedeno u BiH, upoznali ih sa fazama kliničkih ispitivanja koje postoje i koje se informacije tokom njihovog sprovođenja prikupljaju.

Tanja Savanović je predstavila oblast medicinskih sredstava te na slikovit način iznijela razlike između lijeka i medicinskog sredstva, kategorije (klase) medicinskih sredstava koje postoje, potom one koje se mogu naći u apotekama.

Studenti su pomno pratili predavanja te izrazili ogromno zadovoljstvo usljed prilike da budu dio ove svojevrsne prakse što je rezultaovalo bogatom diskusijom koja se razvila i brojnim pitanjima s njihove strane prema izlagačima. Bogata razmjena znanja i saznanja je doprinjela svečanoj i akademskoj atmosferi.

Predstavnici rukovodstva su nakon predavanja studentima poželježi mnogo uspjeha u nastavku školovanja te im uručili i prigodne poklone.

Drugog dana posjete Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, studenti su posjetili Kontrolnu laboratoriju u Sarajevu, te imali priliku da vide kako u praksi izgleda postupak kontrole lijekova.
Domaćini u laboratoriji bili su: Doc.dr Tamara Bosnić, mr ph. spec., Prim. dr Dženita Softić, mr ph. spec. , mr ph Sabina Bešlagić spec. i Mr sci. Ljiljana Kudra, mr ph. i mr ph. Ana Borić.

\"Posjeta\" \"Posjeta\"

Ljiljana Kudra pojasnila je studentima šta podrazumijeva postupak kontrole lijekova.

 
-Kvalitetatn lijek je onaj koji je usklađen za zahtijevima legislative dobrih praksi i smijernica, što znači: što su zahtijevi za kvalitet veći to je i ostvareni kvalitet veći, a kvalitet se provjerava kroz dokumentaciju proizvođača koju mi ovdje evaluiramo  a onda se kvalitet lijeka praktično provjerava u Kontrolnoj laboratoriji i za uvezene i za domaće proizvođače. Dio dobrih praksi je ono što provjerava naša inspekcija  koja daje certifikate da proizvođači rade u skladu sa dobrom proizvodnim praksom, da veleprometnici rade u skladu sa dobrom distributivnom praksom, te da se evaluacija dokumentacije uradi u skladu sa zahtijevima važećih farmakopeja i ICH standardima.

\"Posjeta\" 

UTISCI STUDENATA:
Elma Bavrk (peta godina, Tuzla)
-Kao student pete godine Farmaceutskog fakulteta u Tuzli, zaista moram da pohvalim cjelokupnu organizaciju povodom okupljanja studenata. Ovakav poziv od strane Agencije je velika čast za nas studente, i lično se osjećam veoma privilegovano.
Divno iskustvo sa rukovodiocima i uposlenicima Agencije, a jos ljepše se osjećam zbog upoznavanja sa kolegama iz Banja Luke i Sarajeva.
Prenijeto je na nas ogromno znanje i iskustvo, te nam je dat veliki podsticaj da se borimo i uspijemo u našoj državi, jer zajedničkim snagama uporni uspijevaju.

Edin Suljagić ,(prva godina, Tuzla)
-Za mene, studenta prve godine, primarni cilj jeste pronaći dobru motivaciju za učenje i pronaći dovoljno dobrih razloga, koji će mi potvrditi da sam izabrao pravi fakultet i pravu struku, kojom se želim baviti u nastavku svog života. Moram priznati, da je korist ove posjete, po tom pitanju, bila mnogo veća od očekivane. Bilo mi je zadovoljstvo slušati predavanja, vrhunskih predavača, iz kojih sam, iako još uvijek nisam slušao stručne predmete, dosta toga naučio. Naravno pored znanja, još jedna jako bitna stvar jeste poznanstvo koje sam stekao sa najboljim studentima, iz Sarajeva i Banja Luke. Fino smo se družili, atmosfera je bila odlična, razmijenili smo kontakte i nadam se da ćemo ih održavati. I na kraju se zahvaljujem domaćinima na gostoprimstvu i odličnom ručku.

Đorđe Đukanović (četvrta godina, Banjaluka)
-Drago mi je da sam imao priliku da se bolje upoznam sa radom Agencije za lijekove i medicinska sredstva kao i da posjetim njihovu kontrolnu laboratoriju u kojoj sam vidio sve uređaje i tehnike koje se koriste u kontroli lijekova, a o kojima sam slušao na fakultetu. Takođe, mogućnost da upoznam kolege sa drugih farmaceutskih fakulteta u BiH i mogućnost da međusobno razmijenimo dosadašnja iskustva, bila je veoma korisna i intresantna.
Na kraju bih se zahvalio Agenciji za lijekove i medicinska sredstva na pozivu, kao i svim zaposlenima na njihovom gostoprimstvu.

Sanja Rogić (treća godina, Banjaluka)
-Drago mi je što sam učestvovala na ovom događaju, te nadam se da će se organizovati i narednih godina. Usvojila sam mnogo novih pojmova, upoznala sam se sa radom Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i  Kontrolne laboratorije u Sarajevu. Takođe, upoznala sam se sa kolegama iz Tuzle i Sarajeva, razmijenili smo mišljenja i dosadašnja iskustva, što je veoma bitno za buduću saradnju i dalji razvoj farmacije u BiH.

Milica Petković (peta godina, Banjaluka)
-Posjeta Agenciji za lijekove i medicinska sredstva u Banjaluci i Kontrolnoj laboratoriji u Sarajevu je za mene jedno jako prijatno i novo iskustvo koga cu se jako dugo sjećati. Usvojila sam mnogo novih informacija o radu i funkcionisanju Agencije,koje ce mi biti od velike koristi u daljem obrazovanju i usavrsavanju. Ovom prilikom sam upoznala kolege sa fakulteta u Tuzli i Sarajevu, sa kojim sam razmijenila iskustva o dosadasnjem školovanju. Posebno bih željela da istaknem kako sam oduševljena opremljenošću laboratorije, koja ima širok spektar uređaja na kojima se mogu vršiti razne analize i ispitivanja. U njoj rade vrhunski stručnjaci i mislim da je san svakog buduceg farmaceuta da se okusa i u tom poslu.

Alma Karačić (peta godina, Sarajevo):
-Bilo je odlično iskustvo i prilika za učenje. Oduševljena sam kapacitetima koje Agencija posjeduje i njenim načinom rada. Velika nam je čast što smo posjetili Agenciju i nadamo se da ćemo imati priliku da radimo u istoj.

Sukejna Redžepi (treća godina, Sarajevo)
-Prije svega, izuzetna mi je čast što mi je ukazana prilika za posjetu Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, jer se to pruža samo  rijetkim studentima i drago mi je što sam i ja jedna od njih. Obzirom da sam student treće godine Farmaceutskog fakulteta Unuverziteta u Sarajevu, mnogi bi rekli da je još uvijek rano razmišljati o planovima za budućnost. Međutim, ja smatram da je sad idealno vrijeme da počnemo krojiti viziju gdje se sutra, kao budući magistri farmacije, vidimo i upravo ova dvodnevna posjeta Agenciji nam je proširila vidike i dala dosta materijala za razmišljanje. Pored novih saznanja koje smo stekli tokom posjete, moram reći da sam jako sretna što sam upoznala nove prijatelje, buduće kolege, sa Farmaceutskog fakulteta u Tuzli i Banja Luci, i što sam bogatija za jedno predivno iskustvo, koje me je podstaklo da se još više trudim i radim na sebi i svom usavršavanju.

Rijad Šerak (druga godina, Sarajevo):
-Bilo mi je veliko zadovoljstvo i čast imati priliku da budem dio malog broja studenata iz cijele BiH i upoznam se tokom dvodnevne posjete Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH sa radom i značajem ovog tijela. Izuzetno sam ponosan i zahvalan što mogu reći da sam upoznao profesionalce koji svojim radom, trudom i zalaganjem iz dana u dan doprinose kolektivnom zdravlju svih nas. Posjeta Agenciji u Banjoj Luci i Sarajevu mi je omogućila da steknem uvid u obimne procese koji se odvijaju iza kulisa kroz koje jedan lijek mora proći, te da dodatno shvatim koliko značajnu ulogu farmaceuti imaju u zdravstvenom sistemu. Posjeta mi je omogućila da se upoznam i sa kolegama sa farmaceutskih fakulteta u Banjoj Luci i Sarajevu, ostvarim neprocjenjive kontakte i poznanstva za buduće saradnje.

Amila Omersoftić (treća godina, Tuzla)
-Posjeta sjedištu ALMBIH i Kontrolnom laboratoriju još je više učvrstila moj stav o važnosti i kompleksnoj ulozi farmaceuta za cjelokupno društvo. Bilo je zaista fascinantno vidjeti sve one stvari o kojima smo samo u teoriji govorili, vidjeti koliko zaista administracije stoji iza cijelog procesa regostracije lijeka i kontrole lijekova i medicinskih sredstava na tržištu. Za mene je posjeta Kontrolnoj laboratoriji bila ispunjenje velike želje, s obzirom da jednoga dana želim graditi svoju karijeru na sličnom mjestu. Posebno me obradovalo to što smo čuli da je BIH ravnopravna i veoma napredna u OMCL mreži, da među rijetkima imamo opremu za neke vrste analiza, zahvaljujući kojima lijekove na analizu šalju iz raznih drugih zemalja.
Bilo je divno upoznati kolege iz Banja Luke i Sarajeva, razmijeniti iskustva sa njima i razgovarati o sličnostima i razlikama između planova i programa studiranja, te shvatiti da iako dolazimo iz udaljenih gradova dijelimo iste brige. Nadam se da ćemo imati priliku ponoviti ovu posjetu i još više unaprijediti međuuniverzitetsku saradnju, te saradnju između naših fakulteta i Agencije.
Željela bih da se u ime svojih kolega i svoje ime zahvalim menadžmentu ALMSBIH koji nam je omogućio ovo druženje, i svim uposlenicima iz Banja Luke i Sarajeva koji su nam ovaj boravak učinili zaista nezaboravnim.

Nakon završetka dvodnevne posjete najboljih studenata farmacije iz BiH, predstavnici rukovodstva najavili su da će projekat “Dani otvorenih vrata” od sada realizovati svako godine u drugoj polovini marta, te biti I u budućnosti otvoreni za najbolje među najboljima, kao svojevrsnu motivacija studentima farmacije za što bolje rezultate svog školovanja.