+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH organizovala radionicu – Regulativa medicinskih sredstava u BiH: trenutno stanje i izazovi u budućnosti

26.02.2024 | Agencija

U organizaciji Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine organizovana je radionica na temu „Regulativa medicinskih sredstava u BiH, trenutno stanje i izazovi u budućnosti“, a sve u cilju unapređenja ove oblasti, ali i usklađivanja BiH propisa sa novim uredbama Evropske unije.
Budući da Bosnu i Hercegovinu, tačnije Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH u narednom periodu čeka izmjena propisa iz ove oblasti i njihovo usklađivanja sa uredbama EU, posebno je bilo važno čuti mišljenje zastupnika i veleprometnika u BiH za medicinska sredstva, sa kojim izazovima se oni suočavaju prilikom registracije medicinskih sredstava i šta je potrebno dodatno učiniti u cilju postizanja još bolje efikasnosti iz ove oblasti.

Zato su predstavnici Agencije za lijekove i medicinska sredstva kroz stručna predavanja nastojali da sve učesnike radionice dodatno informišu o važećim propisima iz ove oblasti, ali i o onome što ih sve čeka u budućnosti, jer su u planu izmjene postojećeg Pravilnika o medicinskim sredstvima kako bi se uskladio sa uredbama EU. Tako su svi učesnici radionice pozvani da upute svoje prijedloge koji se odnose na izmjene aktuelnih propisa iz oblasti medicinskih sredstva, a sve u cilju kvalitetnijih regulatornih rješenja.

„Mi želimo da partnerski zajedno sa vama radimo na postizanju efikasnosti u oblasti medicinskih sredstava. Mi smo otvorili svoja vrata za sve vas kako bi svi segmenti koji su u nadležnosti Agencije bili još bolji i produktivniji. Cilj nam je da ubrzamo procese i gdje je god to moguće uvažimo važe sugestije, jer samo tako u konačnici imaćemo zadovoljne sve korisnike i vas kao naše partnere kojima na ovaj način poručujemo da svi zajedno radimo na zaštiti i promociji zdravlja“, poručila je ovo direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Nataša Grubiša.
Učesnici radionice su posebno pozdravili novu poslovnu politiku Agencije koja upravo kroz ove radionice omogućava da zastupnici i veleprometnici medicinskih sredstava, ali i lijekova, svojim prijedlozima i sugestijama doprinose unapređenju ove oblasti.
Podsjećamo da je u proteklih godinu dana ovo treća radionica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH što su posebno pozdravili svi učesnici , jer smatraju da je upravo transparentan i otvoren rad Agencije u proteklom periodu jedan od razloga znatno bolje dostupnosti kako lijekova, tako i medicinskih sredstava u BiH.