+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Pismo zdravstvenim radnicima o novom riziku od nastanka regurgitacije/neadekvatne funkcije srčanih zalisaka uz primjenu fluorohinolona za sistemsku i inhalacionu primjenu.

04.12.2020 | Agencija

Sažetak
 
Novi podaci ukazuju da fluorohinoloni za sistemsku i inhalacionu primjenu mogu povećati rizik od nastanka regurgitacije/neadekvatne funkcije srčanih zalisaka.

Kod pacijenata koji su u riziku od nastanka regurgitacije/neadekvatne funkcije srčanog zaliska, fluorohinoloni se sistemski i inhalaciono mogu primijeniti samo nakon pažljive procjene koristi i rizika te nakon razmatranja drugih terapijskih opcija.

Stanja koja predstavljaju predispoziciju za pojavu regurgitacije/neadekvatne funkcije srčanog zaliska uključuju urođenu ili već postojeću bolest srčanih zalisaka, poremećaje vezivnog tkiva kao što su Marfanov sindrom ili Ehlers-Danlos-ov sindrom, Tarnerov sindrom, Behcet-ovu bolest, hipertenziju, reumatoidni artritis i infektivni endokarditis.

Pacijente treba savjetovati o riziku od nastanka regurgitacije/neadekvatne funkcije srčanih zalisaka povezanog sa primjenom fluorohinolona, te ih uputiti da odmah potraže hitnu ljekarsku pomoć u slučaju akutne dispneje ili srčanih palpitacija, ili edema abdomena ili donjih ekstremiteta.
Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje .
 
Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.