+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

UPUTSTVO ZA POSTUPANJE PRI UVOZU REFERENTNIH STANDARDA U SVRHU KONTROLE KVALITETA LIJEKA

18.09.2020 | Agencija

 

Shodno navedenom, od  01.10.2020. godine svi zahtjevi za dostavu potrebnih količina uzoraka i referentnih standarda koji se izdaju u Kontrolnom laboratoriju ALMBIH nosiocima dozvola/veleprometnicima na obrascima: O-OKL-25, O-OKL-12 i O-OKL-13, ujedno predstavljaju saglasnost ALMBIH za uvoz pomenutih referentnih standarda, uz prilaganje odgovarajuće prateće profakture i izjave uvoznika, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, da su referentni standardi traženi na zahtjevu Kontrolnog laboratorija ALMBIH identični sa standardima koji su predmet uvoza i carinjenja i da su namijenjeni isključivo za laboratorijska ispitivanja. Ovo se odnosi i na „Mix“ referentnih standarda, koji može uključivati i više od navedene supstance, ovisno o dostupnosti referentnog standarda u datom trenutku.
Shodno navedenom, za uvoz istih više nije potrebna posebna saglasnost/dozvola ALMBIH. Uvoz može biti realizovan od strane pravnog lica koji je rješenjem ove Agencije ovlašten za proizvodnju ili promet na veliko lijekovima.*
Za postupak carinjenja, uz gore navedenu profakturu i izjavu, pravno lice je u obavezi podnijeti original obrasca Zahtjeva za dostavu uzoraka i referentnih standarda Kontrolne laboratorije ALMBIH, koji će se izdavati odgovornim osobama podnosioca zahtjeva na protokolu Kontrolne laboratorije Agencije svakog četvrtka u periodu od 13.00h-14.00h.
Za uvoz referentnih standarda iz grupe opojnih droga, psihotropnih supstanci, prekursora (efedrin, pseudoefedrin, norefedrin, ergometrin, ergotamin) i lijekova koji sadrže prekursor, potrebna je posebna uvozna dozvola koju izdaje ALMBIH u skladu sa članom 35. i 44. Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga (“Službeni glasnik BiH” br. 8/06).
*Spisak svih pravnih  lica ovlaštenih od strane ALMBIH dostupan je na našoj službenoj web-stranici na linku https://www.almbih.gov.ba/veleprometnici/ i na linku https://www.almbih.gov.ba/proizvodjaci/