+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Obavještenje o povlačenju svih serija lijeka Minirin (dezmopresin) sprej za nos, rastvor 10 µg/0,1 ml, 5 ml otopine (50 doza) sa svih tržišta

09.07.2020 | Agencija

Na tržištu Bosne i Hercegovine u prometu su bile dostupne dvije serije predmetnog lijeka, R14349K i R13640F. Do povlačenja je došlo i u drugim zemljama svijeta i povlačenjem su, iz predostrožnosti zahvaćeno sve serija lijeka.  Budući da u Bosni i Hercegovini nema registrovanih lijekova sa aktivnom supstancom dezmopresin u obliku sprej za nos, rastvor drugih proizvođača, predmetni postupak povlačenja će uticati na redovno snabdijevanje tržišta. Minirin sprej za nos, rastvor se koristi kod pacijenata sa centralnim dijabetes insipidusom I za testiranje kapaciteta bubrežne koncentracije. Stoga je neophodno da se pacijenti obrate svom ljekaru radi propisivanja druge adekvatne terapije.
Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili neku od neželjenih reakcija trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.