+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Pismo zdravstvenim radnicima o mogućem povećanom riziku od rekurentnih trombotičkih događaja kod pacijenata s antifosfolipidnim sindromom na terapiji direktnim oralnim antikoagulansom

17.06.2019 | Agencija

Sažetak

  • Kod pacijenata sa dijagnostifikovanim antifosfolipidnim sindromom koji imaju trombozu u anamnezi, primjena rivaroksabana je povezana sa povećanim rizikom od rekurentnih trombotičkih događaja, u poređenju sa varfarinom. Ostali DOAC-i (apiksaban, edoksaban,  i dabigatran eteksilat) mogu biti povezani sa sličnim povećanjem rizika od rekurentnih trombotičkih događaja, u poređenju sa antagonistima vitamina K, poput varfarina.
  • Ne preporučuje se primjena direktnih oralnih antikoagulanasa kod pacijenata sa antifosfolipidnim sindromom, posebno kod visokorizičnih pacijenata (pacijenti kod kojih su pozitivna sva tri antifosfolipidna testa – lupus antikoagulans, antikardiolipinska antitijela i anti-beta 2 glikoprotein I antitijela)
  • Razmotrite da li je nastavak terapije direktnim oralnim antikoagulansima za prevenciju tromboembolijskih događaja odgovarajući za pacijente sa antifosfolipidnim sindromom, posebno one visokorizične, i razmotrite prelazak na terapiju antagonistima vitamina K.

U Bosni i Hercegovini dozvolu za stavljanje u promet imaju lijekovi iz grupe direktnih oralnih antikoagulanasa sa aktivnim supstancama apiksaban, dabigatran eteksilat i rivaroksaban.
Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje .

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.