+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Pismo zdravstvenim radnicima o riziku od nastanka aneurizme i disekcije aorte uz primjenu fluorohinolona za sistemsku i inhalacionu primjenu

12.02.2019 | Agencija

Sažetak

  • Fluorohinoloni za sistemsku i inhalacionu primjenu mogu povećati rizik od nastanka aneurizme i disekcije aorte, pogotovo kod starijih osoba.
  • Kod pacijenata sa rizikom od nastanka aneurizme i disekcije aorte fluorohinoloni se smiju primjeniti samo nakon pažljive procjene koristi i riizika te nakon razmatranja drugih terapijskih opcija.
  • Predisponirajuća stanja za aneurizmu i disekciju aorte uključuju aneurizmatsku bolest u porodičnoj anamnezi, prethodno postojeću aneurizmu aorte ili disekciju aorte, Marfanov sindrom, vaskularni oblik Ehlers-Danlosova sindroma, Takayasuov arteritis, arteritis orijaških stanica, Behcetovu bolest, hipertenziju i aterosklerozu.
  • Pacijente treba savjetovati o riziku od nastanka aneurizme i disekcije aoerte, te ih uputiti da odmah potraže hitnu ljekarsku pomoć u slučaju iznenadne jake boli u abdomenu, grudima ili leđima. 
Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje .
 
Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.