+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Pismo zdravstvenim radnicima o novom važnom identifikovanom riziku – nefritis povezanim sa primjenom lijeka Tecentriq (atezolizumab)

05.09.2018 | Agencija

Sažetak

  • Nefritis povezan sa imunološkom reakcijom je dodan kao novi važan identifikovani rizik povezan sa primjenom lijeka TECENTRIQ® (atezolizumab).
  • Preporučuje se da se kod umjerenih slučajeva nefritisa povezanog sa imunološkom reakcijom (stepen 2) primjena lijeka TECENTRIQ® (atezolizumab) privremeno obustavi, a da se kod teških slučajeva nefritisa povezanog sa imunološkom reakcijom (stepen 3 i 4) primjena lijeka TECENTRIQ® (atezolizumab) trajno prekine. Molimo Vas da pacijenta uputite specijalisti za bolesti bubrega i da razmotrite mogućnost biopsije bubrega i primjene drugih pomoćnih mjera, prema indikacijama. Kortikosteroide i/ili dodatne imunosupresivne lijekove je potrebno primijeniti u skladu sa kliničkim indikacijama

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka, kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti za svako neželjeno dejstvo koje primjete treba da se obrate svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.