+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Informisanje stručne i šire javnosti u vezi sa privremenim povlačenjem gotovih lijekova sa tržišta Bosne i Hercegovine, koji u sebi sadrže aktivnu supstancu valsartan proizvođača Zheijiang Huahai Pharm. Co

11.07.2018 | Agencija

 
Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (ALMBIH) oglasila se u petak 06.07.2018. i dodatno u ponedeljak 09.07.2018. prenevši predmetnu informaciju, kao i spisak lijekova koji imaju dozvolu za stavljanje u promet u BiH, a koji sadrže aktivnu supstancu valsatan predemtnog proizvođača.
Nakon učestalih pitanja šire i stručne javnosti uz dosada objavljene podatke pružamo i sljedeće:

  • Do sada nije zabilježen niti jedan štetan efekat tokom primjene lijekova koji sadrže aktivnu supstancu valsartan pomenutog proizvođača. Od strane Evropske agencije za lijekove izražena je sumnja u štetan uticaj nađene nečistoće NDMA, što će naknadnim ispitivanjima biti ili potvrđeno ili opovrgnuto. Zbog izražene sumnje lijek je privremeno povučen sa tržišta.
  • Privremeno povlačenje je naloženo kao mjera predostrožnosti do donošenja konačne ocjene o uticaju prisutne količine onečišćenja na javno zdravlje.
  • Privremeno povlačenje se osim u Bosni i Hercegovini provodi i u 22 države među kojima su i brojne države članice Evropske Unije.
Navedeni proizvođač aktivne supstance Zheijiang Huahai Pharm. Co dobro je poznat proizvođač velikog broja aktivnih supstanci za koje je od Evropskog direktorijata za kvalitet lijekova i zdravstvenu zaštitu (EDQM) sertifikovan po pitanju usklađenosti zahtjeva kvaliteta sa zahtjevima Evropske Farmakopeje.
Evropska agencija za lijekove (EMA) i Evropski direktorijat za kvalitet lijekova i zdravstvenu zaštitu (EDQM) provode aktivnosti kako bi se u što kraćem roku donijela konačna ocjena i preduzele mjere u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva.
Naša Agencija (ALMBIH) će kao i do sada ažurno pratiti navedena dešavanja i obavještavati stručnu i širu javnost o istima.
Imajući u vidu sve izloženo i procjenu odnosa korist-rizik u nastaloj situaciji, Agencija je sačinila spisak lijekova i brojeve serija istih koji su predmet privremenog povlačenja sa tržišta Bosne i Hercegovine do donošenja konačne ocjene o uticaju prisutne količine onečišćenja na javno zdravlje.