+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH uspješan domaćin 23. godišnjeg sastanka EU mreže službenih laboratorija za kontrolu lijekova (GEON)

28.05.2018 | Agencija

Godisnji sastanak GEON mreže ove godine održan je u Sarajevu u vremenu od 14. do 18. maja 2018. godine. Na sastanku je potvrđena značajna uloga Kontrolnog laboratorija (OMCL u Bosni i Hercegovini) na unapređenju zahtijeva za kvalitet lijekova i zaštitu javnog zdravlja u Bosni i Hercegovini ostvarena kroz dugogodišnju saradnju i razmjenu znanja, informacija i iskustava eksperata iz 71 OMCL laboratorije.
\"sastanak

Godišnji sastanak predstavlja osnovu za unapređenje kompetencija na polju novih tehnologija i metoda analize te koordinaciju rada laboratorija  na zajedničkom zadatku kontrole kvaliteta medicinskih proizvoda na tržištima zemalja svih članica OMCL Mreže. Navedenim načinom rada uspostavljen je panevropski sistem nadzora koji rezultira bitnim odlukama na preveniranju i rješavanju odstupanja u kvalitetu medicinskih proizvoda u lancu legalne i ilegalne distribucije.
Zasjedanje GEON odvijalo se u trajanju od pet dana kroz Generalnu skupštinu i tematske sesije farmaceutsku, biološku, OCABR humane vakcine i derivati krvi, MRP/ DCP i krivotvorene lijekove. Generalno zasjedanje započelo je obraćanjem Direktorice  EDQM Susanne Keitel u kojem je naglasila doprinos OMCL mreže (GEON) ostvaren kroz više od 20 godina rada u nadzoru nad lijekovima u prometu, u službenoj kontroli kvaliteta humanih vakcina i krvnih derivata (OCABR certifikat), kao i aktivnostima ispitivanja uzoraka pod sumnjom za ilegalno prometovanje i krivotvorenje. Navedeni rezultati naglašavaju značaj GEON rada za  daljnji napredak na polju zaštite javnog zdravlja.

\"domacini

U fokusu ovogodišnjeg sastanka bile  su teme vezane za održavanje sistema upravljanja kvalitetom QMS po ISO 17025, koji je osnova za međusobno priznavanje rezultata ispitivanja, kao što su najčešći nalazi i zaključci auditora na osnovu iskustava u Audit/ Visit/ Training programima u Mreži  za 2018./ 2019. godinu, revidirani i novi OMCL vodiči po pitanjima vezanim za implementaciju nove verzije ISO 17025:2017.
Podneseni su izvještaji o provedenim PTS studijama i njihovim rezultatima koji demonstriraju kompetencije u laboratorijskim tehnikama, MSS studijama nadzora na tržistu kao i kolaborativnim studijama za uspostavljanje referentnih standarda. Savjetodavna i radne grupe GEON predložile su postupanje po pitanju ostvarivanja brže i efikasnije uloge OMCL u kriznim situacijama u zdravstvu, testiranju aktivnih farmaceutskih supstanci, otkrivanju i sumnji na krivotvorenje lijekova i javnoj promociji rada OMCL Mreže.

\"fotografija