+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Nove mjere za sprečavanje primjene valproata u trudnoći

20.04.2018 | Agencija

Lijekovi koji sadrže valproat primjenjuju se u liječenju epilepsije i bipolarnog poremećaja. U nekim državama članicama EU-a valproat je odobren i za sprečavanje migrene. Nove mjere uključuju zabranu primjene ovih lijekova u trudnoći za liječenje migrene i bipolarnog poremećaja te zabranu primjene u trudnoći za liječenje epilepsije osim ako druga djelotvorna metoda liječenja nije dostupna.

CMDh je potvrdio ocjenu koju je proveo Komitet za ocjenu rizika na području farmakovigilanse (PRAC) pri EMA-i i zaključak kako i pored prethodno provedenih mjera

https://www.almbih.gov.ba/vijesti/prac-preporuae-io-stro-ija-ograniae-enja-primjene-valproata-kod-ena-i-djevojaka-212.html

https://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Referrals_document/Valproate_and_related_substances_31/Recommendation_provided_by_Pharmacovigilance_Risk_Assessment_Committee/WC500175214.pdf

bolesnice još uvijek ne zaprimaju odgovarajuće informacije. Ove nove mjere stoga pojačavaju prethodno provedene restrikcije primjene valproata i zahtjeve za informisanje bolesnica o riziku.
Nosioci odobrenja za stavljanje lijekova u promet koji sadrže valproat morat će provesti dodatne studije radi utvrđivanja prirode i težine ovih rizika, dugotrajnih posljedica iz pogođenih trudnoća i radi praćenja primjene valproata.
Mišljenje CMDh-a je proslijeđeno Evropskoj komisiji radi usvajanja pravno obvezujuće odluke za sve zemlje članice EU-a.

Informacije za bolesnike i zdravstvene radnike

•    Lijekovi koji sadrže valproat se primjenjuju u liječenju epilepsije i bipolarnog poremećaja, a u nekim državama članicama EU-a i za sprječavanje migrene. Poznato je da valproat ako se uzima u trudnoći može kod djece uzrokovati urođene anomalije i poteškoće u razvoju.
•    Iako su prethodno preduzete mjere kako bi se bolesnice bolje informisale o rizicima i spriječila primjena valproata kod djevojaka i žena osim u slučaju nepostojanja druge opcije, dokazi upućuju na to da ove informacije ne dopiru do bolesnica.
•    Lijekovi koji sadrže valproat su sada kontraindikovani, odnosno ne smiju se koristiti kod djevojaka i žena koje mogu zatrudnjeti, osim ako uslovi posebnog programa prevencije trudnoće nisu ispunjeni. Ovi uslovi uključuju:
o    ocjenu potencijalne mogućnosti da bolesnica, korisnica lijeka ostane trudna
o    provođenje testa na trudnoću prije početka liječenja i tokom liječenja po potrebi
o    savjetovanje o rizicima primjene valproata i potrebi korištenja djelotvorne metode kontracepcije tokom liječenja
o    godišnju procjenu liječenja od strane specijalista
o    ispunjavanje novog specifičnog obrasca procjene rizika koji propisivač zajedno s bolesnicom treba proći u sklopu godišnje procjene kako bi se potvrdilo da su sve potrebne informacije pružene i shvaćene.
•    Liječenje valproatom ne treba započinjati, osim ako druge opcije liječenja nisu dostupne, ni u pre-pubertetskih djevojčica
•    Valproat je kontraindikovan u trudnoći te druge opcije liječenja trebaju biti razmotrene kod žena koje planiraju trudnoću, uključujući savjetovanje sa specijalistom. Međutim, postoji mali broj žena s epilepsijom za koje ne postoje druge opcije liječenja te kojima stoga treba biti pružena odgovarajuća podrška i savjetovanje
•    Trebaju biti izmijenjene informacije o lijeku (sažetak karakteristika lijeka za zdravstvene radnike i uputstvo o lijeku za bolesnike) kako bi se u njih uvrstili ovi novi uslovi primjene, kao i pakovanje lijeka što će uključiti uvrštavanje vizuelnog upozorenja u obliku posebno označenog teksta koji može biti popraćen drugim elementima, poput simbola. Odgovarajuće detalje vizuelnog upozorenja odobriće tijela nadležna za lijekove u pojedinim zemljama članicama u skladu s nacionalnim specifičnostima.
•    Edukacijski materijali u obliku vodiča za bolesnike i zdravstvene radnike takođe će biti izmijenjeni. Dodatno, na vanjskom pakovanju lijeka biće pričvršćena Kartica za bolesnika kroz čiji će sadržaj ljekari prilikom izdavanja lijeka proći zajedno s bolesnicima.
•    Naročito je važno da bolesnici rasprave bilo kakvu zabrinutost oko njihovog liječenja sa zdravstvenim radnikom. Djevojke i žene kojima je propisan valproat ne smiju prekinuti primjenu lijeka bez prethodne konsultacije sa svojim ljekarom radi opasnosti od neželjenih posljedica po njih ili nerođeno dijete.
•    Zdravstveni radnici će zaprimiti dodatne informacije tokom postupka sprovedbe navedenih preporuka.

Nosioci odobrenja za stavljanje lijekova u promet koji sadrže valproat će morati provesti dodatne studije radi utvrđivanja prirode i težine ovih rizika, dugotrajnih posljedica iz pogođenih trudnoća i radi praćenja primjene valproata. One će uključivati ankete zdravstvenih radnika i bolesnika kako bi se ocijenili doseg i djelotvornost novih mjera. Dalje, podaci iz postojećih registara će se upotrijebiti za dalju karakterizaciju urođenih anomalija poznatih kao fetalni antikonvulzivni sindrom kod djece čije su majke uzimale valproat tokom trudnoće i njihovo poređenje s drugim lijekovima za liječenje epilepsije. Takođe, provest će se retrospektivna opservacijska studija kako bi se ocijenila povezanost između izloženosti muškaraca valproatu i rizika od razvoja urođenih anomalija i poteškoća u razvoju, uključujući autizam kod djece, te opservacijska studija radi identifikovanja i ocjene najboljeg načina prestanka primjene valproata i promjene terapije.
Dodatno, svi nosioci odobrenja za stavljanje lijekova u promet koji sadrže valproat moraju imati plan upravljanja rizicima koji opisuje detalje preduzetih mjera kako bi se osigurala sigurna primjena lijekova.

Osnov za preporuke

Navedene mjere temelje se na ocjeni dostupne naučne literature, uključujući studije o načinu primjene lijekova te kliničkih i laboratorijskih dokaza o djelotvornosti ovih lijekova. Tokom ocjene PRAC je takođe konsultovao velik broj zdravstvenih radnika i bolesnika, uključujući žene, korisnice lijekova i njihovu djecu koja su pogođena učincima primjene valproata tokom trudnoće, uzeo je u obzir pismene intervencije, održao sastanke sa stručnjacima, kao i sa svim učesnicima procesa liječenja (zdravstvenim radnicima, udruženjima bolesnika, bolesnicima i njihovim porodicama) te održao javnu raspravu 

https://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/news_and_events/news/2017/09/news_detail_002813.jsp&mid=WC0b01ac058004d5c1

U Bosni i Hercegovini registrovani su sljedeći lijekovi koji sadrže valproatnu kiselinu i natrijev valproat kao aktivne supstance:

valproatna kiselina

NAVARIN XR – ABDI IBRAHIM ILAC SANAYI VE TICARET A.S.

â–² Rp tableta s produženim oslobađanjem [500 mg/1 tableta] 30 tableta sa produženim oslobađanjem (5 Al/Al blistera po 6 tableta) u kutiji

natrijev valproat

DEPAKINE – SANOFI-AVENTIS GROUPE
â–³ Rp sirup [57.64 mg/1 mL] staklena boca sa 150 ml sirupa i dozna šprica sa adapterom, u kutiji

natrijum-valproat, valproinska kiselina

DEPAKINE CHRONO 300 – SANOFI-AVENTIS GROUPE
â–² Rp film tableta [199.8 mg/1 tableta+ 87 mg/1 tableta] 100 film tableta (2 bočice po 50 tableta)

DEPAKINE CHRONO 500 – SANOFI-AVENTIS GROUPE
â–² Rp film tableta [333 mg/1 tableta+ 145 mg/1 tableta] 30 film tableta (1 bočica po 30 tableta)

NATRIJEV VALPROAT + VALPROATNA KISELINA PLIVA – PLIVA HRVATSKA D.O.O.
â–² Rp tableta s produženim oslobađanjem [200 mg/1 tableta+ 87 mg/1 tableta] 100 tableta sa produženim oslobađanjem (10 Al//Al blistera po 10 tableta), u kutiji
â–² Rp tableta s produženim oslobađanjem [333 mg/1 tableta+ 145 mg/1 tableta] 30 tableta sa produženim oslobađanjem (3 Al//Al blistera po 10 tableta) u kutiji

Više o postupku

Ocjena valproata započela je 9. marta 2017. godine na zahtjev Francuske prema članku 31. Direktive 2001/83/EZ.
Ocjenu je proveo PRAC, komitet odgovoran za ocjenu sigurnosnih pitanja povezanih s lijekovima koji se primjenjuju kod ljudi, koje je usvojilo niz preporuka. Preporuke PRAC-a proslijeđene su Koordinacijskoj grupi za postupak međusobnog priznavanja i decentralizovani postupak za humane lijekove (CMDh), koja je usvojila konačno mišljenje. CMDh je tijelo koje predstavlja zemlje članice EU-a, Islanda, Lihtenštajna i Norveške, a koje je odgovorno za osiguravanje harmonizovanih sigurnosnih standarda za lijekove odobrene nacionalnim postupcima širom EU-a.
Mišljenje CMDh-a bit će proslijeđeno Evropskoj komisiji radi usvajanja pravno obvezujuće odluke za sve zemlje članice EU-a.