+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Izmijenjene mjere za sprečavanje trudnoće prilikom primjene lijekova iz grupe retinoida

18.04.2018 | Agencija

U retinoide se ubrajaju sljedeće aktivne supstance: acitretin, adapalen, alitretinoin, beksaroten, izotretinoin, tazaroten i tretinoin. Retinoidi se primjenjuju na usta ili se nanose u obliku krema ili gelova, a koriste se u liječenju nekih stanja koja primarno zahvataju kožu, uključujući akne i psorijazu. Neki retinoidi se primjenjuju i u liječenju određenih vrsta karcinoma.
Ocjenom je potvrđeno kako retinoidi koji se primjenjuju kroz usta mogu imati štetno dejstvo na nerođeno dijete i stoga se ne smiju uzimati tokom trudnoće. Dodatno, acitretin, alitretinoin i izotretinoin koji se koriste za liječenje stanja koja primarno zahvataju kožu, moraju se primjenjivati u skladu s uslovima novog programa prevencije trudnoće namijenjenog za žene koje mogu ostati trudne.
Retinoidi koji se primjenjuju na koži ne smiju primjenjivati žene koje planiraju trudnoću te se ovi lijekovi ne smiju primjenjivati u trudnoći.
Vezano uz rizik od razvoja neuropsihijatrijskih poremećaja, zbog ograničenja dostupnih podataka nije utvrđena povezanost ovog rizika s primjenom retinoida. Međutim, budući da su zbog prirode bolesti od koje boluju bolesnici s teškim kožnim stanjima potencijalno podložniji razvoju neuropsihijatrijskih poremećaja, u informacije o lijeku za retinoide koji se uzimaju kroz usta uvrstiće se upozorenje o mogućem riziku. Dostupni podaci ukazuju na to da retinoidi koji se primjenjuju na kožu nemaju rizik od razvoja neuropsihijatrijskih nuspojava, te se njihove informacije o lijeku neće mijenjati.

Informacije za bolesnike
•    Retinoidi koji se koriste za liječenje nekih stanja koja primarno zahvataju kožu, poput teških akni, štetni su za nerođeno dijete ako se uzimaju tokom trudnoće.
•    Retinoidi koji se uzimaju kroz usta ne smiju se koristiti tokom trudnoće.
•    Dodatno, retinoide acitretin, alitretinoin i izotretinoin smiju uzimati žene koje mogu ostati trudne samo ako su ispunjeni svi uslovi programa prevencije trudnoće.
•    Program prevencije trudnoće za acitretin, alitretinoin i izotretinoin uključuje:
o    provođenje testa na trudnoću prije početka liječenja, tokom liječenja i po prestanku liječenja
o    korištenje barem jedne uspješne metode kontracepcije tokom liječenja i po prestanku liječenja
o    ispunjavanje specifičnog obrasca potvrde kako bi se potvrdilo da su sve potrebne informacije pružene bolesnicima
o    distribuciju Kartice – podsjetnika za bolesnike u kojoj će biti navedeno da se lijek ne smije uzimati tokom trudnoće, da je potrebno provoditi redovne testove na trudnoću i koristiti djelotvornu kontracepciju.
•    Gore navedene informacije će biti uključene u uputstvo o lijeku koje se nalazi u svakom pakovanju lijeka, te na spoljašnje pakovanje lijeka u obliku posebno označenog upozorenja
•    Za retinoide koji se primjenjuju na kožu postoji manja vjerovatnoća uzrokovanja štetnih dejstava na nerođeno dijete. Međutim, kao mjera opreza, ne smiju se primjenjivati kod žena koje planiraju trudnoću, kao i tokom trudnoće.
•    Uz primjenu retinoida koji se uzimaju kroz usta postoji mogući rizik od razvoja poremećaja poput depresije i anksioznosti. Upozorenja o tome će biti uključena u uputstva o lijeku za sve retinoide koji se uzimaju kroz usta, kao i informacije o znacima i simptomima na koje bolesnici i članovi njihovih porodica trebaju obratiti pažnju (poput promjena u raspoloženju ili ponašanju).
•    Za sva pitanja, bolesnici se trebaju obratiti svojim ljekarima ili farmaceutima.

Informacije za zdravstvene radnike
Ocjenom dostupnih podataka o teratogenosti i neuropsihijatrijskim poremećajima uz primjenu retinoida zaključeno je da je potrebno postojeće mjere za sprječavanje trudnoće dodatno pojačati, te je potrebno povećati svjesnost o mogućim neuropsihijatrijskim rizicima.
•    Oralni retinodi (acitretin, alitretinoin, beksaroten, izotretinoin i tretinoin) su vrlo teratogeni i ne smiju se koristiti tokom trudnoće.
•    Acitretin, alitretinoin i izotretinoin se moraju primjenjivati u skladu s uslovima programa prevencije trudnoće kod svih žena generativne dobi. Program prevencije trudnoće uključuje:
o    ocjenu potencijalne mogućnosti da bolesnica, korisnica lijeka ostane trudna
o    provođenje testa na trudnoću prije početka liječenja, tokom liječenja i po završetku liječenja
o    korištenje barem jedne djelotvorne metode kontracepcije tokom liječenja i po završetku liječenja
o    ispunjavanje specifičnog obrasca procjene rizika koji propisivač zajedno s bolesnikom treba proći i potvrditi da su sve potrebne informacije pružene i shvaćene od strane bolesnika
•    Za beksaroten i i tretinoin koji se primjenjuju kroz usta ispunjavanje uslova programa prevencije trudnoće nije potrebno s obzirom na ciljnu populaciju i onkološku indikaciju podložnu specijalističkoj obradi u bolničkim uslovima
•    Izmijenjeni edukacijski materijali biće distribuisani kako bi olakšali razgovor o rizicima oralnih retinoida s bolesnicama prije propisivanja acitretina, alitretinoina i izotretinoina ženama generativne dobi.
•    Za retinoide koji se primjenjuju na kožu (adapalen, alitretinoin, izotretinoin, tazaroten i tretinoin) dostupni podaci pokazuju kako je sistemska apsorpcija nakon topikalne primjene zanemariva, te kako nije vjerovatno da ovi lijekovi uzrokuju štetna dejstva na nerođeno dijete. Međutim, kao mjera opreza, topikalni retinoidi se ne smiju primjenjivati kod žena koje planiraju trudnoću, te tokom trudnoće.
•    Slučajevi depresije, depresijom pogoršane anksioznosti i promjena raspoloženja su prijavljeni kod bolesnika koji su uzimali oralne retinoide. Dokazi iz objavljene literature i individualnih slučajeva su protivrječni, dok mnoge objavljene studije imaju brojna ograničenja. Slijedom toga, nije moguće utvrditi jasno povišenje rizika od razvoja neuropsihijatrijskih poremećaja kod bolesnika koji uzimaju oralne retinoide nasuprot onih koji ih ne uzimaju.
•    Međutim, budući da teške kožne bolesti same doprinose potencijalnom riziku od razvoja psihijatrijskih poremećaja, upozorenje o ovom mogućem riziku biće uvršteno u informacije o lijeku za oralne retinoide.
•    Bolesnici koji uzimaju oralne retinoide trebaju biti obavješteni o pojavi promjene ponašanja i/ili raspoloženja, te oni i njihove porodice trebaju biti svjesni ovog rizika i obavijestiti ljekara ako se pojave.
•    Bolesnici liječeni oralnim retinoidima trebaju biti praćeni zbog mogućnosti pojave znakova i simptome depresije, te upućeni na odgovarajuće liječenje, ako je potrebno. Posebnu pažnju treba posvetiti bolesnicima s anamnezom depresije.
•    Za topikalne retinoide (adapalen, alitretinoin, izotretinoin, tazaroten i tretinoin) sistemska apsorpcija je zanemariva i nije vjerovatno da će rezultovati psihijatrijskim poremećajima.

Više o lijekovima

Retinoidi su derivati vitamina A koji su dostupni u obliku kapsula koje se uzima na usta ili u obliku krema ili gelova koji se primjenjuju na kožu. Retinoidi koji se uzimaju na usta primjenjuju se u liječenju različitih oblika teških akni, teškog ekcema ruku koji ne reaguje na liječenje kortikosteroidima, teškog oblika psorijaze i drugih kožnih stanja, te određenih vrsta karcinoma. Retinoidi koji se primjenjuju na kožu koriste se u liječenju različitih kožnih stanja, uključujući blage do umjereno izražene akne.

U Bosni i Hercegovini registrovani su retinoidi s aktivnim supstancama adapalen i izotretinoin, s tim da se odluke EMA-e prvenstveno odnose na farmaceutske oblike koji se primjenjuju oralno.

Lijekovi registrovani u BiH su:

adapalen

SONA – BELUPO LIJEKOVI I KOZMETIKA D.D.

Rp gel [1 mg/1 g] 30 g gela u polietilenskoj tubi

Rp krema [1 mg/1 g] 30 g kreme u Al/tubi

izotretinoin

ROACCUTANE – F. HOFFMANN – LA ROCHE LTD

Rp kapsula, meka [10 mg/1 kapsula] 30 kapsula, mekih (3 PVC/PVDC/AI blistera po 10 kapsula) u kutiji

Više o postupku

Ocjena lijekova iz grupe retinoida započela je 8. jula 2016. godine na zahtjev Ujedinjenog Kraljevstva, prema čl. 31. Direktive 2001/83/EZ.

Ocjenu je proveo PRAC, komitet odgovoran za ocjenu sigurnosnih pitanja koja se odnose na lijekove za liječenje ljudi, koje je donijelo niz preporuka. Preporuke PRAC-a su proslijeđene Komitetu za humane lijekove (CHMP), odgovornom za pitanja koja se odnose na lijekove za liječenje ljudi, koje je usvojilo konačno mišljenje pri EMA-i. Mišljenje CHMP-a je proslijeđeno Evropskoj komisiji na usvajanje pravno obvezujuće odluke za sve zemlje članice EU-a.