+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Intervju v.d. direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, Dr Aleksandra Zolaka, o dosadašnjim rezultatima i izazovima i planovima za 2018. godinu

26.01.2018 | Agencija

Napominje da je nadležnost Agencije isključivo formiranje maksimalne veleprodajne cijene lijeka, a odabir veleprodajne cijene lijeka zabh.tržište na skali od nula do maksimalne je nadležnost nosioca dozvole, veleprometnika i entitetskih ministarstava nadležnih za poslove zdravlja, odnosno njihovih fondova zdravstvenih osiguranja.
Agencija nema nadležnost ni po pitanju formiranje veleprodajne cijene za lijekove koji se izdaju bez ljekarskog recepta, a koji čine 15 posto BiH tržišta lijekova.
Razlog za, još uvijek veće cijene lijekova u BiH, u odnosu, primjera radi, na Srbiju je, kako je pojasnio, zbog visine maloprodajne marže i visoke stope PDV-a u BiH.
-U situaciji da je veleprodajna cijena lijeka identična u BiH i u Srbiji, pacijent će taj lijek po nižoj cijeni dobiti u Srbiji, jer je maloprodajna marža koja se dodaje na veleprodajnu cijenu lijeka u BiH 20 posto u RS, i 25 posto u FBiH, dok je u Srbiji 12 posto. PDV-a u BiH je 17 posto, a u Srbiji 10 posto. Prostom računicom dolazimo do toga da će isti lijek u BiH biti uvijek 20 posto skuplji, sve dok se neki od tih faktora ne promijeni – ukazuje v.d. direktora Agencije za lijekove u BiH.
Naporima zaposlenih u ovoj agenciji je, ističe, uređeno i tržište medicinskih sredstava, kojih je samo lani regirstrovano više nego u svim prethodnim godinama.
-Uvođenjem interventnog uvoza u zakonski okvir, uspostavljanje i implementacija elektronskog sistema registracije medicinskih sredstava je, uz novu unutrašnju organizaciju samog sektora, dovelo do značajnog povećanja prihoda u budžet BiH, kao i do tolikog ubrzanja same registracije, da i naši klijenti nerijetko imaju problema da drže korak s tempom koji je uspostavljen unazad nekoliko mjeseci – naveo je Zolak.
Iako im nedostaje odgovarajućeg stručnog kadra ojačan je, dodaje, i inspekcijski nadzor nad pravnim subjektima koji se bave proizvodnjom lijekova i medicinskih sredstava, prometom na veliko lijekovima i medicinskim sredstvima i njihovim kliničkim ispitivanjima.
Zolak naglašava da se na vrijeme vrši registracija svih lijekova, a u ovoj godini će, kaže, nastaviti, između ostalog, dalji razvoj potrebnih elektronskih sistema kojima se podupiru i prate procesi na polju kliničkih ispitivanja i farmakovigilanse, potom jačanje kapaciteta kontrolne laboratorije i inspekcijskog nadzora, te internih ekspertiza.
– Za sve navedeno potrebni su nam ljudski kapaciteti, kao i finansijski pa se nadamo da će vlasti u BiH prepoznati specifičnosti naše agencije u sistemu državne uprave, njenu ulogu i značaj u sistemu zdravstvene zaštite stanovništva u BiH, i izaći u susret nekim od brojnih molbi i zahtjeva koje šaljemo nadležnima – zaključio je u razgovoru za Fenu v.d direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva u BiH Aleksandar Zolak.