+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Završena konferencija na temu obilježavanja Dana kliničkih ispitivanja

21.05.2017 | Agencija

Predmetna konferencija održala se u prostorijama Medicinskog fakulteta u Banjaluci, a bila je namijenjena prvenstveno bolesnicima i članovima njihovih porodica, mogućim ispitanicima kao i svim zainteresovanim  gradjanima BiH. Nastojali smo na najjednostavniji način dati osnove informacije o svrsi, značaju i koristi koje ispitanici dobijaju prilikom učešća u kliničkim studijama.
Skup je, u ime direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH dr Aleksandra Zolaka, pozdravila mr ph Tatjana Ponorac načelnica Sektora za klinička ispitivanja, a ispred Medicinskog fakulteta u Banjaluci, dekan prof dr Ranko Škrbić. Učesnicima je pročitano i pismo podrške koje je pružila Direkcija za evropske integracije u BiH.
Pored građana BiH, zdravstvenih radnika, studenata, pacijenata i udruženja pacijenata oboljelih od različitih oboljenja, konferencija je bila namijenjena i članovima etičkih komiteta u BiH, te korisnicima naših usluga (podnosiocima zahtjeva za kliničke studije i sponzorima) a sve kako bi se na jednom mjestu okupili svi učesnici u lancu ovog procesa i pokušali udariti prvi temelji zajedničke razmjene iskustava, te dogovoriti naredne korake u unapređenju ove oblasti.
 

 
Kroz interaktivni vid razmjene znanja, rješavanja i otklanjanja dilema vezanih za kliničke studije, predavači su nastojali zajedničkim snagama približiti ovu tematiku pacijentima i građanima u BiH. 
Predavači na skupu bili su stručnjaci iz oblasti farmakologije, članovi etičkih komiteta, glavni istraživači, predstavnici Udruženja inovativnih proizvođača BiH, a akcenat je svakako bio na učešću predstavnika udruženja pacijenata koji će iznijeti svoja iskustva iz ugla učešća u kliničkim studijama.
Ono što smo željeli postići održavanjem ove konferencije je prvenstveno edukacija naših građana, objasniti im njihova prava i obaveze u kliničkom ispitivanju, rješavanje dilema po pitanju dobrih i loših strana jednog ispitivanja, dobrobiti koje im se pružaju na ovaj način, ali i pojasniti rizike koji mogu nastati, jednostavno- približiti im klinička ispitivanja na pravi objektivan način sa svim prednostima i rizicima koje nose.
Tokom radionice, promovisan je  Vodič za pacijente od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, na temu kliničkih ispitivanja, koji na jednostavan način daje  odgovore na najčešće postavljana pitanja i nedoumice koje se javljaju prilikom same pomeni kliničkih ispitivanja. Navedeni dokument štampan je i podijeljen  svim  učesnicima Konferencije, a služiće i kao stalni elektronski i štampani materijal Agencije u budućim aktivnostima. Vodič će biti dostupan na našoj web stranici, a povećanje zaiteresovanosti, te mjerenje indikatora uspjeha u ovom poduhvatu, prvenstveno će biti broj “posjeta”  i pregleda Vodiča, a posljedično, u budućnosti i povećan broj kliničkih studija u BiH.
 
Završni dio konferencije bila je interaktivna diskusija u cilju riješavanja  postojećih dilema i nedoumica, te razmijene stečenih iskustava iz različitih uglova.
Sve, prethodno navedeno, proizvod je inicijative Direkcije za evropske integracije BiH, a u cilju što kvalitetnije i efikasnije komunikacije državne uprave sa građanima BiH o preduzetim aktivnostima i obavezama u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine. Imajuću u vidu ozbiljnost problematike kliničkih ispitivanja, sa punim pravom možemo priznati da na ovaj način, kroz održavanje konferencije zasigurno dajemo veliki doprinos u tome.
Na kraju, naglašavamo, da je jedan od najvažnijih zaključaka skupa  taj da je ovo samo prvi iskorak i početak zajedničkog djelovanja i saradnje svih aktera u smjeru održavanja narednih skupova na temu kliničkih ispitivanja.