+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

EMA proširuje ocjenu direktno djelujućih antivirusnih lijekova za liječenje hepatitisa C

26.04.2016 | Agencija

Direktno djelujući antivirusni lijekovi (Daklinza, Exviera, Harvoni, Olysio, Sovaldi i Viekirax) su važni u liječenju hroničnog hepatitisa C i mogu se primijeniti bez interferona, koji se slabije podnose. Sve do nedavno, interferoni su bili dio režima liječenja za hepatitis C. Poznato je da interferoni djeluju protiv virusa hepatitisa B i C, koji kod nekih pacijenata mogu biti prisutni istovremeno.

Navedena ocjena započeta je zbog slučajeva ponovnog aktiviranja hepatitisa B kod pacijenata koji su bili zaraženi virusima hepatitisa B i C, a koji su od hepatitisa C bili liječeni direktno djelujućim antivirusnim lijekovima. Reaktivacija hepatitisa B odnosi se na ponovnu pojavu aktivne infekcije kod onih pacijenata kod kojih je infekcija hepatitisom B prethodno bila neaktivna. U ovom postupku ocijeniće se obim ponovne pojave hepatitisa B kod pacijenata liječenih direktno djelujućim antivirusnim lijekovima za liječenje hepatitisa C te će procijeniti jesu li potrebne određene mjere kako bi se liječenje optimiziralo.

U aprilu 2016. godine postali su dostupni rezultati ispitivanja rizika od ponovne pojave raka jetre kod pacijenata koji su bili liječeni direktno djelujućim antivirusnim lijekovima za liječenje hepatitisa C1. Rezultati ovog ispitivanja sugerišu da su ovi bolesnici bili pod većim rizikom od ponovne pojave raka jetre u odnosu na pacijenata koji nisu bili liječeni ovim lijekovima. Zbog navedenog ispitivanja će se ocjena ovih lijekova proširiti kako bi se ocijenio i rizik od raka jetre.

Dok je ocjena u toku, u slučaju zabrinutosti ili pitanja u vezi primjene navedenih lijekova pacijenti se trebaju obratiti svom ljekaru ili apotekaru.

Više o lijeku

U Evropskoj uniji za liječenje hroničnog hepatitisa C odobreni su sljedeći direktno djelujući antivirusni lijekovi: Daklinza (daklatazvir), Exviera (dasabuvir), Harvoni (sofosbuvir/ledipasvir), Olysio (simeprevir), Sovaldi (sofosbuvir) i Viekirax (ombitasvir/paritaprevir/ritonavir). Ovi lijekovi djeluju na način da blokiraju djelovanje proteina u virusu hepatitisa C koji su neophodni za nastajanje novih virusa.

U Bosni i Hercegovini, za sada, za liječenje hroničnog hepatitisa C odobreni su sljedeći direktno djelujući antivirusni lijekovi: Exviera (dasabuvir), Sovaldi (sofosbuvir) i Viekirax (ombitasvir/paritaprevir/ritonavir).

Više informacija o navedenim lijekovima dostupno je u Bazi lijekova na internetskim stranicama ALMBiH-a, odnosno ovdje.

 

Više o postupku

Ocjena direktno djelujućih antivirusnih lijekova za liječenje hepatitisa C započela je u martu 2016. godine, na zahtjev Evropske komisije, prema čl. 20. Uredbe (EZ) br. 726/2004. U aprilu 2016. godine odlučeno je da će se ocjenom, osim mogućeg rizika od reaktivacije hepatitisa B, obuhvatiti i mogući rizik od raka jetre.

Ocjenu će provesti PRAC, komitet odgovoran za ocjenu bezbjednosnih pitanja koja se odnose na humane lijekove, koji će donijeti niz preporuka. Preporuke PRAC-a biće proslijeđene Komitetu za humane lijekove (CHMP), odgovornom za pitanja koja se odnose na lijekove za liječenje ljudi, koje će usvojiti konačno mišljenje pri EMA-i. Posljednji korak u ovom postupku je usvajanje odluke od strane Evropske komisije koja je pravno obvezujuća za sve zemlje članice EU-a.

Reference:

1. Reig, M., Mariño, Z., Perelló, C., Iñarrairaegui, M., Ribeiro, A., Lens, S., Díaz, A., Vilana, R., Darnell, A., Varela, M., Sangro, B., Calleja, J.L., Forns, X., Bruix, J., Unexpected early tumor recurrence in patients with hepatitis C virus -related hepatocellular carcinoma undergoing interferon-free therapy: a note of caution, Journal of Hepatology (2016.)