+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Održana peta redovna Konferencija pod nazivom: \”Pacijenti i tokovi podataka u kliničkim studijama” u organizaciji CRA Akademije iz Beograda.

24.12.2015 | Agencija

Na početku Konferencije, izlaganja su imali predstavnici regulatornih tjela Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore. Agenciju za lijekove i medicinska sredstva Bosne I Hercegovine (ALMBIH) je predstavljala Biljana Tubić, Crnogorsku Agenciju za lijekove I medicinska sredstva (CALIMS) je predstavljala Snježana Mugoša, a Makedonsku Agenciju za lijekove (MALMED) Marija Trajčuleski. Gošće su iznijele pregled regulative na polju kliničkih ispitivanja u svojim zemljama, kao i aktivnosti na izmjenama i unapređenjima klime za klinička ispitivanja. Svi su zaključili da je broj studija poslednjih godina opao.

U nastavku Konferencije gostovali su istraživači koji su govorili o uključivanju i retenciji pacijenata u kliničkim ispitivanjima i podjelili su svoja dragocena iskustva  stečena učešćem u kliničkim ispitivanjima. Predstavnici  Udruženja pacijenata su ukazali da žele uzeti aktivno učešće u donošenju regulative koja bi omogućila više kliničkih ispitivanja i više pristupa najsavremenijim terapijama putem studija.

Na kraju Konferencije svi prisutni uzeli su riječ tokom okruglog stola i dali su prijedlog da zemlje iz regiona zajedno nastupaju pred potencijalnim sponzorima da bi se više kvalitetnih studija dovelo u cijeli region. Zaključak je da se mora promijeniti način rada. Očekuje se intezivnija  saradnja regulatornih tjela, CRO i udruzenja pacijenata u narednom periodu.

Prezentacija ALMBIH-a sa odrzane Konferencije