+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

OBAVJEÅ TENJE VEZANO ZA DIJALIZNE APARATE NA TRŽIÅ TU BOSNE I HERCEGOVINE

15.06.2015 | Agencija

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBIH) je poduzela sve mjere i na osnovu saznanja koja imamo možemo obavijestiti javnost da se na tržištu Bosne i Hercegovine nalaze kvalitetni dijalizatori bezbjedni za upotrebu.

Ovakav stav Agencije je donesen:

– na osnovu odgovora dostavljenih Agenciji od strane zastupnika proizvođača ili samih proizvođača čiji se dijalizni aparati nalaze na tržištu BiH;

– na osnovu praćenja mišljenja Evropske komisije vezano za bisfenol A i sadržaju bisfenola A u dijaliznim aparatima koji se nalaze na tržištu BiH;

– iz razloga što nije bilo prijava neželjenih dejstava od strane zdravstvenih radnika i samih pacijenata na ovu grupu medicinskih sredstava.

Agencija će, u cilju zaštite zdravlja stanovništva BiH, pratiti događanja u vezi sa dijaliznim aparatima i supstancom bisfenol A, kao i izvještaje Evropske komisije, te na osnovu toga poduzeti sve mjere koje su u našoj nadležnosti, kako bi se obezbjedila sigurna i kvalitetna medicinska sredstva u Bosni i Hercegovini.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH i ovim putem apeluje na sve zdravstvene radnike, proizvođače medicinskih sredstava i njihove zastupnika, veleprometnike i prometnike medicinskim sredstvima na malo, korisnike i sve ostale da Agenciji prijavljuju neželjene pojave.

Prijava neželjenih pojava vezanih za medicinsko sredstvo je jako bitan način praćenja kvaliteta medicinskih sredstava i bitan činilac u obezbjeđivanju kvalitetnog medicinskog sredstva u cilju zaštite zdravlja stanovništva i donošenja konačnih odluka u procjeni koristi za pacijenta u odnosu na eventualni rizik.