+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

SAOPÅ TENJE ZA JAVNOST

18.12.2014 | Agencija

Takođe, naglašavamo da su pobrojane neželjene reakcije koja su predmet natpisa u medijima zapravo očekivana neželjena dejstva na antitetanusnu vakcinu i ista su opisana u rezimeu karakteristika lijeka i u uputstvu za pacijente. Uzimajući u obzir neželjena dejstva predmetne vakcine, kao i sve koristi od pravovremene vakcinacije istom, donesena je pozitivna ocjena odnosa korist/rizik primjene lijeka u postupku davanja dozvole za stavljanje lijeka u promet. Ova ocjena se radi u postupku odobravanja svakog lijeka za trziste BiH, odnosno registracije.
Takođe, predmetna vakcina je bila predmet posebne kontrole kvaliteta od strane Kontrolnog laboratorija nase agencije i pri tome je konstatovano da ista zadovoljava zahtjeve kvaliteta. Ukoliko je vakcina cuvana u propisanim uslovima (a vjerujemo da jeste) nema bojazni da je doslo do narušavanja njenog kvaliteta koji je provjeren u momentu ulaska vakcine na trziste BiH.
Na zahtjev zdtravstvenih radnika, ili institucija i po prijemu vakcine, ista ce odmah biti uzeta u rad da se u postupku vanredne kontrole provjeri kvalitet iste.