+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Pismo zdravstvenim radnicima o potencijalno životno ugrožavajućim neželjenim dejstvima nakon slučajnog izlaganja transdermalnim flasterima koji sadrže fentanil (Durogesic, Fentanil M Lek)

13.10.2014 | Agencija

Sažetak
• I dalje pristižu prijave slučajne izloženosti transdermalnom flasteru koji sadrži fentanil u osoba koje ga ne koriste, naročito kod djece.
• Kako bi se spriječila potencijalno životno ugrožavajuća neželjena dejstva nakon slučajne izloženosti fentanilu, zdravstveni radnici se podsjećaju na važnost pružanja jasnih informacija bolesnicima i njegovateljima koje se odnose na rizik slučajnog prenosa flastera, njegovog slučajnog gutanja i na potrebu za prikladno odlaganje flastera:
– Slučajna izloženost prenosom flastera – bolesnicima i njegovateljima se mora savjetovati da se, ako dođe do slučajnog prenosa flastera, preneseni flaster mora odmah ukloniti s kože osobe koja ga ne koristi.
– Slučajno gutanje bolesnicima i njegovateljima se mora savjetovati da pažljivo odaberu mjesto primjene flastera i provjere prijanjanje na kožu.
– Upotrijebljeni flasteri – bolesnicima i njegovateljima se mora savjetovati da se upotrijebljeni flasteri moraju presavinuti i to tako da adhezivna strana naliježe sama na sebe te da se nakon toga flaster mora sigurno odložiti.

Dodatne informacije
Slučajna izloženost transdermalnim flasterima koji sadrže fentanil nije novo bezbijednosno pitanje. Međutim, kontinuirano se javljaju slučajne izloženosti koje su u nekim slučajevima doveli do smrtnog ishoda (svi su uključivali djecu). Nedavno je Komitet za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) Evropske agencije za lijekove (EMA) pregledalo prijavljene slučajeve u EU te je uočeno da je smanjena vidljivost flastera mogla doprinijeti njihovoj pojavi. Stoga je PRAC preporučio poboljšanje vidljivosti transdermalnih flastera koji sadrže fentanil. Vidljivost flastera će biti poboljšana u narednom periodu, a u međuvremenu se ovim pismom zdravstveni radnici podsjećaju na važnost savjetovanja bolesnika i njegovatelja o ispravnoj primjeni i rukovanju flasterima.

ALMBiH do danas nije zaprimio niti jednu prijavu neželjenog dejstva koja bi bila posljedica slučajne izloženosti transdermalnim flasterima koji sadrže fentanil.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka, kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili i zapazili neko neželjeno dejstvo treba da se obrate svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.