+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Obavještenje vezano za Insulinske infuzione pumpe naziva Medtronic MiniMed Paradigm External Infusion Pump i Medtronic MiniMed Paradigm Insulin Pump, Paradigm Veo.

24.03.2014 | Agencija

Proizvođač Medtronic BV i nosilac dozvole za stavljanje lijeka u promet, Krajinalijek ad Banja Luka obavijestili su Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH 20.03. 2014. da medicinska sredstva Insulinske infuzione pumpe naziva Medtronic MiniMed Paradigm External Infusion Pump i Medtronic MiniMed Paradigm Insulin Pump, Paradigm Veo, mogu biti neispravne, te da prilikom rukovanja i upotrebe mogu dovesti do primanja prekomjerne doze.
Pumpe “Paradigm” i Insulinske pumpe“Paradigm Veo” (MMT-554 i MMT-754) su pokretne insulinske pumpe. Međutim, ovi uređaji se mogu koristiti i zajedno sa glukoznim senzorom “Medtronic Diabetes” i predajnikom “MiniLink” za kontinuirano subkutano praćenje nivoa glukoze. Ovakav sistem insulinske pumpe indikovan je za kontinuirano ili periodično mjerenje nivoa glukoze u tečnosti ispod kože, kao i praćenje mogućih epizoda niskog ili visokog nivoa šećera. Pumpa kontinuirano prikazuje vrednosti glukoze i te podatke čuva za analizu kojom se prate obrasci promjene nivoa šećera, čime se uspješnije zbrinjava dijabetes. Medtronic je 16. 10. 2013. godine primio reklamaciju o tome da je korisnik pumpe slučajno izabrao i pokrenuo isporuku programirane maksimalne bolus doze i to dva puta tokom kratkog perioda, tako što je pritisnuo strelicu na dole kada je bolus doza 0 bila prikazana na ekranu, a zatim je pritisnuo taster ACT uopšte ne shvatajući da je time izabrao isporuku  programirane maksimalne bolus doze. Posljedica toga je bila da je korisnik pumpe primio prekomjernu dozu od 20 jedinica insulina u periodu od 2 sata zbog čega je bio hospitalizovan usled niskog nivoa glukoze u krvi. Do danas, Medtronic je primio još 4 prijave incidenata sa funkcijom izbora opsega, ali nije bilo neželjenih događaja kao posledice tih incidenata.
Nenamjeran izbor i isporuka bolus doze koja je viša od doze koju je korisnik želio da izabere, može da za posljedicu ima nastanak hipoglikemije i hospitalizaciju. ÄŒinjenica da je Medtronic primio samo pet prijava slučajne isporuke maksimalne bolus doze u protekle četiri godine, ukazuje na to da je to veoma rijetka i malo vjerovatna pojava.
Više informacija vezano medicinska sredstva Insulinske infuzione pumpe, načinu upotrebe, te mogućem neželjenom dijelovanju, možete pronaći u prilogu.