+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Dodatne bezbjednosne informacije o primjeni lijeka Xeloda (kepecitabin) vazano za teške oblike reakcija na koži

12.11.2013 | Agencija

Smatra se da Stiven Džonsonov sindrom i toksična epidermalna nekroliza predstavljaju varijante unutar kontinuiranog spektra poremećaja kože, koje karakterišu generalizovane osjetljive eritematozne makule, koje progrediraju u plikove i ljuštenje površinskog sloja kože, a kojima obično prethode fotofobija, simptomi infekcije gornjih partija respiratnornog trakta i groznica. Značajan morbiditet i mortalitet su povezani sa teškim oblicima reakcija na koži, posebno kada su u pitanju Stiven Džonsonov sindrom i toksična epidermalna nekroliza.

Morbiditet i mortalitet se mogu smanjiti kod bolesnika kod kojih se primjena suspektnog lijeka prekine dovoljno rano, u poređenju sa bolesnicima kod kojih se primjena suspektnog lijeka nastavi i nakon pojave plikova.

Zdravstveni radnici treba da budu svjesni potencijalne uzročno-posljedične veze između teških oblika reakcija na koži sa liječenjem Xeloda-om, te treba da budu na oprezu kada su u pitanju takve reakcije, kako bi na vrijeme obezbijedili preduzimanje odgovarajućih aktivnosti i liječenja. To uključuje i prekid primjene Xeloda-e.

Savjet pacijentima je da se obavijeste o svim indikacijama i kontraindikacijama lijeka, te da, ukoliko je neophodno, potraže medicinski savjet ukoliko se pojave bilo kakvi simptomi teških oblika reakcija na koži.

Detaljnije o indikacijama i kontraindikacijama lijeka možete da pročitate ovdje .