+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Mogućnost pogreške u pripremi lijeka Jevtana

11.11.2013 | Agencija

Za rekonstituciju lijeka Jevtana neophodan je dvofazni proces razrjeđivanja. I bočica s koncentratom kabazitaksela i bočica s rastvaračem sadrže određeni višak punjenja kao kompenzaciju za gubitak tečnosti prilikom pripreme.

Ovaj višak punjenja osigurava da nakon razrjeđivanja koncentrata korištenjem cjelokupnog sadržaja priložene bočice sa rastvaračem, postoji početni razblaženi rastvor, koji se naziva „premiks“ ili „mješavina koncentrat-rastvarač“, koja sadrži 10 mg/ml lijeka Jevtana.

Do greške u primjenjenoj dozi predmetnog lijeka došlo je usljed neodgovarajuće rekonstitucije u prvoj fazi kada je nominalna zapremina bočice s rastvaračem (4,5 ml) prebačena u bočicu s koncentratom, umjesto cjelokupnog sadržaja, što je dovelo do veće doze datog lijeka.

Među predviđene komplikacije uzrokovane predoziranjem spadaju: pogoršanje neželjenih reakcija, kao što su mijelosupresija i poremećaji u radu gastrointestinalnog trakta.

Odgovarajuća uputstva za pripremu

Za pravilnu pripremu rastvora za infuziju lijeka Jevtana neophodne su dvije faze u procesu rastvaranja:

1. Početno rastvaranje koncentrata – Uvijek prebacite CJELOKUPNI sadržaj bočice sa rastvaračem u koncentrat kako bi se postigla koncentracija lijeka od 10 mg/ml u premiksu.

2. Priprema rastvora za infuziju – Iz ovog premiksa je potrebno uzeti neophodnu količinu i ubrizgati je u posudu sa infuzijom u skladu s planiranom dozom lijeka Jevtana koju treba dati pacijentu.

Ako se za pripremu ovog preparata koristi automatski softverski sistem, mora se osigurati da sistem bude postavljen tako da omogući uzimanje čitavog sadržaja bočice sa rastvaračem u svrhu ubacivanja u bočicu sa koncentratom, kako bi se osiguralo da u premiksu bude koncetracija od 10 mg/ml.