+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Obavještenje o mogućem smanjenju isporuke vakcine Stamaril (živi, atenuisani virus žute groznice) na tržištu BiH do kraja oktobra ove godine

03.09.2013 | Agencija

Proizvođač Sanofi Pasteur i nosilac dozvole za stavljanje lijeka u promet, Pharma Maac d.o.o., obavijestili su Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH o mogućem smanjenju isporuke vakcine Stamaril (živi, atenuisani virus žute groznice) na tržištu BiH do kraja oktobra 2013. godine.
Informacija o mogućem smanjenju isporuke vakcine Stamaril u narednom periodu predstavlja mjeru predostrožnosti koja je uslijedila nakon uočene nepravilnosti u proizvodnji ove monodozne vakcine. Sistemi kvaliteta Sanofi Pasteur-a su otkrili nepravilnosti u kvalitetu nekoliko serija predmetnog lijeka, koje se odnose na odstupanja u izgledu (vizuelni aspekt) liofilizirane monodozne vakcine Stamaril. Trenutno su u toku ispitivanja i praćenje uočenih nepravilnosti.
Na tržištu će do završetka ovih ispitivanja biti dostupna vrlo ograničena količina vakcine.
Očekuje se da će isporuke serija koje nisu pogođene ovim odstupanjem biti nastavljene odmah po završetku internih kontrola kvaliteta Sanofi Pasteur-a.