+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Promjene u Rezimeu glavnih karakteristika lijeka flupirtine

16.07.2013 | Agencija

Koordinacijska grupa za postupak međusobnog priznavanja i decentralizovani postupak za humane lijekove (CMDh – The Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures-Human) prihvatila je nove preporuke Odbora za procjenu rizika (PRAC – Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) koje se odnose na lijek koji se koristi u terapiji bola – flupirtine. Naime, PRAC je dala preporuke u cilju bezbjednije primjene lijeka, jer ukoliko se lijek flupirtine upotrebljava duži period može doći do oštećenja jetre.

Lijek flupirtine treba da se koristi samo u slučajevima akutne boli kod odraslih osoba poslije operacije i koji ne mogu da koriste druge lijekove protiv bolova iz grupe nesteroidnih antiinflamatornih lijekova (NSAIL) i blaže sintetske narkotike.  

Preporuka je da terapija flupirtinom ne bi trebala da traje više od dvije sedmice.

Ovaj lijek se ne preporučuje za ublažavanje hronične boli, kao ni njegova primjena kod osoba mlađih od 18 godina. Zbog mogućeg negativnog efekta na jetru, flupirtine se ne preporučuje osoboma koje već imaju neku bolest na jetri, ili koje konzumiraju alkohol u velikim količinama.

Evropska agencija za lijekove (EMA) smatra da korist lijeka flupirtine nadmašuje rizik ukoliko se upotrebljava prema novim preporukama.

Zvanični dokument EMA-e na engleskom jeziku možete da pogledate ovdje .