+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Bosna i Hercegovina učestvovala na 2. radionici o antimikrobnoj upotrebi u južnoj i istočnoj Evropi: od prikupljanja podataka do analize podataka

25.09.2012 | Agencija

Ova radionica je nastavak procesa započetog u decembru 2011 od strane SZO i Univerziteta  Antwerpen iz Belgije, kada je održana prva radionica o antimikrobnoj upotrebi u Antwerpenu za pet novih nezavisnih država (među kojima je i Bosna i Hercegovina), a radionicom su rukovodili konsultanti Herman Goossens i Ann Versporten.

Bosna i Hercegovina je predstavila specifične rezultate upotrebe antimikrobnih lijekova do kojih se došlo primjenom ATC/DDD metodologije (koju je razvio kolaborativni centar SZO za metodologiju statistike o lijekovima) na “wholesale data”. Naime, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH raspolaže podacima o lijekovima inostranih proizvođača koji su uvezeni u BiH (na osnovu izvještaja uvoznika) i podacima o prometu lijekova domaćih prozvođača koje su proizveli i pustili u promet u BiH, u 2009, 2010. i 2011. god. Na osnovu ovih podataka, a primjenom ATC/DDD metodologije može se vidjeti kolika je upotreba ovih lijekova u BiH.

Takođe, učesnicima je predstavljen holandski model strategije i politike upotrebe antimikrobnih lijekova, budući da je Holandija evropska zemlja sa najmanjom potrošnjom antimikrobnih lijekova. Svakako, i njihov model bi trebao poslužiti kao primjer prilikom uspostavljanja strategije i politike upotrebe antimikrobnih lijekova na nacionalnom nivou.

https://www.euro.who.int/en/what-we-do/health-topics/disease-prevention/antimicrobial-resistance/news/news/2013/09/2nd-workshop-on-antimicrobial-use-in-southern-and-eastern-european-countries-from-data-collection-to-data-analysis