+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Održan sastanak Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine i Udruženja inovativnih proizvođača lijekova

11.10.2024 | Agencija

Dana 09.10.2024. u prostorijama Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine održan je sastanak predstavnika Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, na čelu sa Natašom Grubišom, direktorom Agencije, i predstavnika Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH (UIPL), na čelu sa Anom Petrović, direktorom Udruženja.

Ovo je bio jedan u nizu sastanaka organizovanih u duhu saradnje i uzajamne podrške čiji je cilj postizanje racionalne farmakoterapije i osiguranje kvalitetne zdravstvene zaštite usmjerene na dobrobit pacijenata u BiH.

Jedna od najvažnijih tema sastanka bila je otežana dostupnost (često i nedostupnost) lijekova zdravstvenim radnicima i pacijentima. Predstavnici Agencije i UIPL su razmijenili svoja iskustva i mišljenja u vezi s konkretnim izazovima i problemima s kojima se u vezi s tim susreću u svom radu i u susretu s drugim relevantnim institucijama.

Kao glavni uzrok otežane dostupnosti lijekova i medicinskih sredstava zdravstvenim radnicima i pacijentima prepoznali su neusklađenost zakonodavstva u oblasti zdravstva i farmacije sa zakonodavstvom Evropske unije i njegovu neprilagođenost stvarnim potrebama i brzim promjenama u farmaceutskoj industriji.

Zauzet je zajednički stav da je neophodno omogućiti zdravstvenim radnicima i pacijentima lakši i brži pristup efikasnim i sigurnim lijekovima i najsigurnijim terapijskim modelima, te da je za to potrebno:

  • stvoriti adekvatno ekonomsko, političko i administrativno okruženje;
  • uključiti u proces sve relevantne institucije na tržištu lijekova i medicinskih sredstava u Bosni i Hercegovini i
  • izmijeniti zakonodavstvo u zdravstvenom i farmaceutskom sektoru u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije i sa stvarnim zdravstvenim potrebama.

UIPL, kao član  Evropske federacije udruženja farmaceutske industrije (EFPIA), podstiče institucije na kreiranje povoljnog okruženja za ostvarenje ovog cilja, te dijeli uvjerenje EFPIA da interakcija između farmaceutske industrije i zdravstvenih radnika ima dubok i pozitivan uticaj na kvalitet liječenja pacijenata i vrijednost budućih istraživanja.

U cilju omogućavanja dostupnosti lijekova i medicinskih sredstava zdravstvenim radnicima i pacijentima, Agencija i UIPL su donijeli niz konstruktivnih prijedloga i dogovorili se oko dalje saradnje i konkretnih koraka koje će preduzeti svako od njih u svojoj moći i nadležnosti.

Agencija je u tom smislu već preduzela korake u cilju harmonizacije pravnih propisa sa pravnim propisima Evropske unije. Podnijela je Direkciji za evropske integracije (DEI) prijedloge:

  • pravilnika o registraciji lijekova,
  • pravilnika o kliničkim ispitivanjima i
  • pravilnika o registraciji medicinskih sredstava.

U završnoj fazi pripreme za dostavljanje DEI su i prijedlozi:

  • pravilnika o farmakovigilansi i
  • pravilnika o sadržaju i načinu označavanja spoljašnjeg i unutrašnjeg pakovanja lijeka i sadržaju uputstva za lijek.

Na usvajanje podzakonskih akata se, nažalost, dugo čeka, što je rezultat uključenosti velikog broja institucija u proceduru donošenja pravnih akata.