+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Galenika d.o.o. povlači iz prometa lijek Diklofen (diklofenak) gastrorezistentna tableta 20 x 50 mg

06.09.2024 | Agencija

Proizvođač Galenika je obavijestio Agenciju za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (ALMBiH) da sprovodi dobrovoljno povlačenje lijeka Diklofen (diklofenak) gastrorezistentna tableta 20 x 50 mg sa tržišta Bosne i Hercegovine. Povlačenje se vrši zbog uočenih problema sa stabilnoošću aktivne supstance i, posljedično, deklarisanim rokom upotrebe predmetnog lijeka. Naime, tokom sprovedenog ispitivanja stepena čistoće uočeno je da pojedinačne nečistoće ne odgovaraju zahtjevima specifikacije u trenutno deklarisanom roku upotrebe (5 godina) zbog čega će rok upotrebe predmetnog lijeka biti kraći u narednim proizvodnim serijama.

Povlačenje lijeka se vrši do nivoa apoteka.

Ovo povlačenje nema efekte na dostupnost redovne terapije i snabdjevenost tržišta jer su pacijentima u Bosni i Hercegovini i dalje dostupni lijekovi drugih proizvođača koji sadrže istu aktivnu supstancu – diklofenak. Pacijenti se trebaju obratiti svome ljekaru ili apotekaru u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutne terapije.
Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.