+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Pismo zdravstvenim radnicima o anafilaktičkim reakcijama koje mogu nastupiti mjesecima do godinama nakon početka primjene lijekova koji sadrže glatirameracetat

09.08.2024 | Agencija

Nosioci dozvola Pliva d.o.o. Sarajevo i Zentiva Pharma d.o.o. u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (ALMBiH) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) žele vas informisati o sljedećem:

Sažetak:
• Anafilaktička reakcija neposredno nakon primjene glatirameracetata može se pojaviti mjesecima ili godinama nakon početka liječenja. Prijavljeni su slučajevi sa smrtnim ishodom.
• Uputite bolesnike i/ili njegovatelje o znakovima i simptomima anafilaktičke reakcije te napomenite da odmah potraže hitnu medicinsku pomoć ako dođe do anafilaktičke reakcije.
• U slučaju anafilaktičke reakcije, liječenje glatirameracetatom treba prekinuti.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.