+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Pismo zdravstvenim radnicima o važnim informacijama vezanim za Uputstva za upotrebu prije ubrizgavanja za lijek Leqvio (inklisiran), 284 mg rastvor za injekciju u napunjenoj šprici

03.01.2024 | Agencija

Nosilac dozvole Novartis BA d.o.o. u saradnji s Agencijom za lijekove i medicinske sredstva Bosne i Hercegovine (ALMBiH) i Evropskom agencijom za lijekove (EMA) želi Vas informisati o sljedećem:

Sažetak
• Novartis je primio mali broj pritužbi u vezi s poteškoćama u pomjeranju klipa šprice što onemogućava ubrizgavanje lijeka Leqvio. Ovaj problem se rijetko javlja u Evropskoj uniji (~ 0,01%).
• Kako bi osigurao optimalnu upotreba lijeka Leqvio za pacijente i zdravstvene radnike dok se istražuju tehnička rješenja za ublažavanje ovog problema, Novartis želi podijeliti važne informacije prije ubrizgavanja Leqvia:
• Nemojte uklanjati poklopac s igle dok niste spremni za injiciranje, jer u rijetkim slučajevima rano skidanje poklopca s igle prije injiciranja može dovesti do sušenja lijeka unutar igle, što može dovesti do začepljenja igle.
• Ako nakon umetanja igle ne možete pritisnuti klip, upotrijebite novu napunjenu špricu. Novartis će osigurati zamjenu za svaku Leqvio špricu kod koje se javi gore opisano. Za zamjenu proizvoda pogledajte Dodatak 1 u nastavku.
• Pregledani podaci potvrđuju da ne postoji klinički značajan rizik za sigurnost pacijenata.
Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.
Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.