+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Pismo zdravstvenim radnicima o dodatnoj pažnji prilikom primjene lijeka Ibumax 2% (ibuprofen), 100 mg/5 ml, oralna suspenzija, 100 ml serije 12MEVA, vezano za dozirnu pipetu

01.06.2022 | Agencija

Nosilac dozvole Hemofarm d.o.o. Banja Luka za stavljanje u promet lijeka Ibumax 2%, 100 mg/5 ml, oralna suspenzija, 100 ml, u saradnji sa Agencijom za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, želi Vas informisati o dodatnoj pažnji koju treba obratiti na dozirnu pipetu koja se nalazi u pakovanju lijeka serije 12MEVA.

Sažetak:

  • Nakon prijema reklamacije sa tržišta, utvrđeno je da je u toku pakovanja serije 12MEVA predmetnog lijeka korištena dozirna pipeta koja pored skale označene u ml, sadrži skalu izraženu  u jedinicama tjelesne mase (kg) što nije u saglasnosti sa odobrenim tekstom uputstva za pacijenta.

 

  • Uputstvo za pacijenta je jasno i ispravno, sadrži tabelu sa navedenim preporučenim, pojedinačnim dozama (u ml) u odnosu na tjelesnu masu (dob). Ista tabela sa preporučenim dozama je navedena na složivoj kutiji proizvoda.

 

  • U uputstvu za pacijenta, kao i na složivoj kutiji navedeno je da se lijek uzima tačno onako kako je opisano u uputstvu ili kako je propisano od strane ljekara ili farmaceuta.

 

  • Da bi se izbjegla medikacijska greška potrebno je obratiti dodatnu pažnju na instrukcije da se preporučena doza može ispravno dozirati sa priloženom pipetom prema skali u mililitrima.
Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.
Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.