+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Pismo zdravstvenim radnicima o primjeni živih vakcina kod dojenčadi koja je bila izložena lijeku infliksimab (Remicade, Inflectra i Remsima) in utero ili tokom dojenja

28.02.2022 | Agencija

Sažetak
Dojenčad koja je bila izložena infliksimabu in utero (tj. tokom trudnoće)

  • Infliksimab prolazi kroz placentu i utvrđen je u serumu dojenčadi do 12 mjeseci nakon rođenja. Nakon izlaganja in utero kod dojenčadi može biti povećan rizik od infekcije, uključujući ozbiljnu diseminiranu infekciju koja može dovesti do smrtnog ishoda.
  • Žive vakcinee (npr. BCG vakcina) ne smiju se davati dojenčadi izloženoj infliksimabu in utero  tokom 12 mjeseci nakon rođenja.
  • Ukoliko postoji jasna klinička korist za pojedino dojenče, može se razmotriti primjena žive vakcine u ranijem vremenskom terminu ako su serumske vrijednosti infliksimaba kod dojenčeta nemjerljive ili ako je primjena infliksimaba bila ograničena na prvo tromjesečje trudnoće.

Dojenčad koja je bila izložena infliksimabu putem majčinog mlijeka

  • Utvrđene su niske vrijednosti infliksimaba u majčinom mlijeku. Utvrđen je i u serumu dojenčadi nakon izlaganja putem majčinog mlijeka.
  • Primjena žive vakcine dojenčetu dok majka prima infliksimab se ne preporučuje, osim ako su serumske vrijednosti infliksimaba kod dojenčeta nemjerljive.
Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje .
Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.