+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Pismo zdravstvenim radnicima o mjerama opreza i upozorenjima i specifičnim smjernicama za modifikaciju doze za tretiranje hemolitičke anemije kod primjene lijeka ALECENSA (alektinib)

23.11.2021 | Agencija

Sažetak

  • Slučajevi hemolitičke anemije su zabilježeni u kliničkim ispitivanjima i nakon što je lijek dobio dozvolu za stavljanje u promet, te se ona smatra rizikom kod primjene lijeka Alecensa.
  • Nedavno provedena kumulativna analiza slučajeva hemolitičke anemije je pokazala da modifikacija doze lijeka Alecensa dovodi do poboljšanja većine epizoda hemolitičke anemije, sa prijavljenim ishodom.
  • Ako je koncentracija hemoglobina niža od 10 g/dl i ako se sumnja na hemolitičku anemiju, potrebno je privremeno prekinuti primjenu lijeka Alecensa i inicirati odgovarajuće laboratorijske testove.
  • Ako se potvrdi postojanje hemolitičke anemije, liječenje lijekom Alecensa je potrebno prekinuti sve dok se neželjeni događaj ne povuče i ponovno ga inicirati sa smanjenom dozom ili ga je potrebno trajno prekinuti. Redoslijed smanjivanja doze lijeka je opisan u dijelu o doziranju i načinu primjene u okviru informacija za propisivanje lijeka (sažetak karakteristika lijeka).

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.