+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Pismo zdravstvenim radnicima o povećanom riziku od ozbiljnih kardiovaskularnih događaja i malignih bolesti kod primjene lijeka Xeljanz (tofacitinib) u odnosu na terapiju inhibitorima faktora tumorske nekroze alfa (TNF-α)

30.07.2021 | Agencija

Sažetak

– U završenom kliničkom ispitivanju A3921133 kod pacijenata s reumatoidnim artritisom, starosti 50 ili više godina s najmanje jednim dodatnim faktorom kardiovaskularnog rizika, zabilježena je povećana incidenca infarkta miokarda kod pacijenata liječenih tofacitinibom u poređenju s pacijentima liječenima inhibitorima faktora tumorske nekroze alfa (TNF-α).


– Ispitivanje je ujedno ukazalo na povećanu incidencu malignih bolesti kod primjene tofacitiniba, osobito raka pluća i limfoma, izuzimajući nemelanomski rak kože, u poređenju s inhibitorima TNF-α.

– Tofacitinib se smije primjenjivati kod pacijenata starijih od 65 godina, pacijenata koji su trenutni ili bivši pušači, pacijenata s drugim faktorima kardiovaskularnog rizika i pacijenata s drugim faktorima rizika od malignih bolesti samo u slučajevima kada nije dostupno odgovarajuće zamjensko liječenje.


– Ljekari koji propisuju lijek trebaju upozoriti pacijente na rizike povezane s primjenom lijeka Xeljanz, koji uključuju infarkt miokarda, rak pluća i limfom.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje .

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.