+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Važno obavještenje za sigurnost i očuvanje kvaliteta vakcina

21.12.2020 | Agencija

 

Ukoliko je vakcina odobrena od strane naše Agencije to znači da posjedujemo dokumentaciju o sljedećem:

– Podatke o kompaniji koja je zastupnik proizvođača u BiH;
– Podatke o odgovornoj osobi za stavljanje vakcine u promet zastupnika proizvođača;

– Podatke o odgovornoj osobi zastupnika proizvođača koja je odgovorna za praćenje neželjenih reakcija i reagovanje na isto;
– Kompletnu dokumentaciju kvaliteta i odgovarajuće certifikate serija;
– Uputstvo za pacijenta;
– Sažetak karakteristika lijeka (vakcine);
– Polisu osiguranja u slučaju štete nanesene pacijentu.
Sažetak karakteristika lijeka (vakcine) je stručna informacija o lijeku odobrena u postupku davanja dozvole za stavljanje lijeka u promet i namijenjena je zdravstvenim radnicima, sadrži jasno navedene kontraindikacije i opisane sve neželjene reakcije koje su poznate proizvođaču.
Sa istim trebate biti upoznati od strane zastupnika proizvođača.
Prema tome, prije aplikacije vakcine, trebate biti upoznati po kom osnovu je vakcina na tržištu i koje pravno lice ili institucija je dužna da vam obezbijedi sve potrebne informacije.
Prilikom prijema vakcina od strane veleprometnika, molim vas, zahtjevajte ispis hladnog lanca ili drugi validan dokaz kako bi bili sigurni da je vakcina ispravno čuvana i transportovana do isporuke u vašu zdravstvenu ustanovu.
U protivnom, nepravilno čuvana vakcina neće moći ispoljiti svoje djelovanje na pravi način, može dovesti do masovnih komplikacija koje u nekim slučajevima mogu biti fatalne. Dalje, u slučaju neočekivanih neželjenih reakcija, nećete biti u mogućnosti dokumentovati da kvalitet vakcine nije narušen nepravilnim skladištenjem kod vaše zdravstvene ustanove, tj. da ste postupili u skladu sa vašim procedurama i vašom odgovornosti po pitanju vakcine: adekvatno čuvali, rukovali i aplicirali vakcinu.
Također, ukoliko se vakcine smještaju na neodgovarajuću lokaciju, na duže vrijeme, to može sigurno ugroziti njen kvalitet.
Kod čuvanja otvorene višedozne vakcine, pridržavajte se uputstva proizvođača, jer je propisano vrijeme čuvanja za pojedine vakcine različito i zavisi od testiranja stabilnosti a koje vrši sam proizvođač.
Ukoliko nemate vlastiti agregat koji bi se aktivirao u slučaju nestanka električne energije, preporuka je da planirate i naručujete dnevne potrebe vakcina.
Dakle, vakcina će biti djelotvorna i spriječiti bolest samo ako je očuvan njen kvalitet i aktivnost. Nepravilno i nestručno rukovanje vakcinom je kritično po njen kvalitet i samim tim jako rizično po zdravlje naše populacije.