+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Pismo zdravstvenim radnicima o identifikovanom riziku od teškog oblika neželjenih reakcija na koži kod primjene lijeka TECENTRIQ® (atezolizumab)

13.11.2020 | Agencija

Sažetak

  • Teški oblik neželjenih reakcija na koži (eng. Severe Cutaneous Adverse Reactions – SCAR) predstavlja rijedak, ali potencijalno fatalan oblik toksičnosti kože, koji se često povezuje sa upotrebom lijekova, uključujući i klasu lijekova koji se nazivaju inhibitori imunološke kontrolne tačke. U okviru sveobuhvatne analize podataka dostupnih iz svih programa primjene lijeka TECENTRIQ® (atezolizumab), identificirani su slučajevi teškog oblika neželjenih reakcija na koži (SCAR) povezani sa primjenom atezolizumaba.
  • Teški oblik neželjenih reakcija na koži (SCAR) je već ranije identificiran kao potencijalni rizik kod  primjene atezolizumaba, te su takvi slučajevi kontinuirano nadzirani. Na temelju sveukupnih dokaza dobivenih u okviru nedavno izvedene analize, sada se smatra da teški oblik neželjenih reakcija na koži (SCAR) predstavlja identificirani rizik kod primjene atezolizumaba.
  • Kao posljedica toga, lokalne informacije koje se koriste u označavanju lijeka će biti ažurirane, kako bi uključile smjernice za prekid primjene lijeka TECENTRIQ (atezolizumab), kako bi se dodala posebna upozorenja i mjere opreza pri upotrebi, te ažurirala tabela sa poznatim nuspojavama lijeka.
  • Omjer koristi i rizika atezolizumaba, kada se primjenjuje u vidu monoterapije ili kao dio kombinovane terapije, ostaje povoljan.
Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje .
Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.