+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Pismo zdravstvenim radnicima o ograničenju indikacije, dodatnim kontraindikacijama i mjerama minimizacije rizika za lijek Lemtrada (alemtuzumab)

03.06.2020 | Agencija

Dodatne kontraindikacije:
o    teške aktivne infekcije sve do potpunog izlječenja
o    nekontrolisana hipertenzija
o    arterijska disekcija cervikocefalnih arterija u istoriji bolesti
o    moždani udar u istoriji bolesti
o    angina pektoris ili infarktom miokarda u istoriji bolesti
o    koagulopatija, na antitrombocitnoj terapiji ili terapiji antikoagulansima
o    istovremena druga autoimuna oboljena pored multiple skleroze (MS)

Mjere minimizacije rizika

•    Lijek Lemtrada se smije primjenjivati samo u bolnicama sa brzim pristupom intenzivnoj njezi budući da se tokom ili nedugo nakon infuzije mogu pojaviti ozbiljne reakcije poput ishemije ili infarkta miokarda, moždanog ili plućnog krvarenja. Pacijente je potrebno pomno pratiti i uputiti da se jave svome ljekaru ako se nedugo nakon infuzije pojave bilo kakvi znakovi ili simptomi ozbiljnih reakcija.
•    Pacijente je potrebno nadzirati radi pojave autoimunih poremećaja barem 48 mjeseci nakon zadnje infuzije te ih treba obavijestiti da se ti poremećaji mogu pojaviti i nakon 48 mjeseci od zadnje infuzije.
Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje .
Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.