+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Pismo zdravstvenim radnicima u vezi sa dodatnim informacijama o rekonstituciji i administraciji Verorab vakcine protiv bjesnila (rabijes, inaktivirani, cijeli virus)

02.06.2020 | Agencija

Sažetak:

U skladu sa odobrenim informacijama o lijeku (uputstvom za pacijenta i rezimeom karakteristika proizvoda), VERORAB vakcina se primenjuje intramuskularno. Kod intramuskularne primjene vakcine, dobra ljekarska praksa vakcinacije (nacionalna ili međunarodna), daje preporuke o dužini igle na osnovu uzrasta i težine pacijenta koji se vakciniše.
Pakovanje vakcine VERORAB sadrži bočicu sa liofiliziranom vakcinom i napunjenom injekcionom špricom sa pričvršćenom iglom dužine 16 mm koja sadrži 0,5 mL rastvarača. Ova napunjena šprica sa iglom predviđena je samo za rekonstituciju vakcine. Kada je vakcina rekonstituisana, potrebno je upotrijebiti novu sterilnu špricu i iglu, koji nisu uključeni u pakovanje VERORAB vakcine, za izvlačenje rekonstituisane vakcine i administraciju vakcine pacijentu. Dužinu igle za intramuskularnu primjenu treba prilagoditi pacijentovom uzrastu i težini, u skladu sa dobrom ljekarskom praksom vakcinacije.
Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje .
Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.