+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Pismo zdravstvenim radnicima o zabrani zamrzavanja rastvora za infuziju za lijek Ecalta 100 mg prašak za koncentrat za otopinu za infuziju (anidulafungin)

19.02.2020 | Agencija

Sažetak
•    Važeće informacije o lijeku za lijek Ecalta (aktivna supstanca anidulafungin) dopuštaju zamrzavanje (rekonstituirane) otopine za infuziju, ali ispitivanje koje je nedavno proveo proizvođač pokazalo je potrebu za revizijom navedenih uslova  čuvanja. Zamrzavanje lijeka može dovesti do stvaranja vidljivih čestica zbog netopljivosti aktivne supstance lijeka Ecalta (anidulafungin) u otopini za infuziju nakon čuvanja u zamrzivaču i naknadnog otapanja.
•    Upute zdravstvenim radnicima: Za razliku od onoga što je navedeno u važećoj verziji informacija o lijeku, (rekonstituirana) otopina za infuziju ne smije se zamrzavati. Otopina za infuziju može se čuvati na temperaturi od 25 ºC do 48 sati.
•    Informacije o lijeku za lijek Ecalta uskoro će biti ažurirane i sadržavati tačne upute.
Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje .
Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.