+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Pismo zdravstvenim radnicima o novim ograničenjima primjene lijeka Depakine Chrono (natrijum valproat, valproinska kiselina) i uspostavljanju programa prevencije trudnoće

28.12.2018 | Agencija

•    Valproat se ne treba primjenjivati kod djevojaka i žena reproduktivne dobi osim ako su drugi oblici liječenja neučinkoviti ili se ne podnose.
•    Djeca izložena valproatu in utero su pod povećanim rizikom od ozbiljnih poremećaja u razvoju (do 30-40% slučajeva) i urođenih malformacija (u približno 10% slučajeva).
•    U trudnoći i kod žena reproduktivne dobi uvode se nove kontraindikacije:
o    Kod epilepsije
– valproat je kontraindikovan u trudnoći osim ako ne postoji drugo odgovarajuće liječenje
– valproat je kontraindikovan kod žena reproduktivne dobi, ako uslovi programa prevencije trudnoće (dolje opisani) nisu ispunjeni
o    Kod bipolarnog poremećaja
– valproat je kontraindikovan u trudnoći
– valproat je kontraindikovan kod žena s reproduktivnim potencijalom, ako uslovi programa prevencije trudnoće (dolje opisani) nisu ispunjeni.
Za žene reproduktivnog potencijala koje trenutno primjenjuju valproate liječenje će možda trebati ponovo procijeniti kako bi se odlučilo jesu li (dolje opisani) uslovi iz programa prevencije trudnoće ispunjeni.
Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje .
Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka, kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti za svako neželjeno dejstvo koje primjete treba da se obrate svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.