+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

Pismo zdravstvenim radnicima o mogućim medicinskim greškama kod primjene lijeka Jevtana (kabazitaksel)

08.10.2018 | Agencija

Sažetak

  • Sanofi je nedavno obaviješten o slučajevima pogrešne pripreme lijeka Jevtana (kabazitaksel) koja može dovesti do predoziranja sa stavrno primjenjenom dozom koja je 15% do 20% veća od propisane doze.
  • Priprema lijeka Jevtana zahtijeva razblaživanje koncentrata za rastvor za infuziju u dva koraka. Obe bočice, bočica sa koncentrataom kabazitaksela i bočica sa rastvaračem sadrže višak sadržaja kako bi se nadoknadio gubitak tečnosti za vrijeme pripreme.
  • Dodatna kolčina osigurava da, nakon razblaživanja koncentrta sa sveukupnim sadržajem bočice priloženog rastvora, nastane početni razbalaženi rastvor koji se zove premiks ili mješavina koncentrata i rastvora te sadrži 10 mg/ml lijeka Jevtana.
  • Greška u primjenjenoj dozi pojavila se usljed neodgovarajućeg razblaživanja u prvom koraku kad se umjesto cjelokupnog sadržaja rastvarača u bočicu sa koncentratom unosio nominalan volumen rastvarača (4,5 ml), što je dovelo do primjene veće doze lijeka Jevtana.
  • Predviđene komplikacije uključuju pojavu neželjenih efekata poput supresije koštane srži i gastrointestinalnih poremećaja (vidjeti sekciju 4.9 SmPC-a).

 

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka, kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti za svako neželjeno dejstvo koje primjete treba da se obrate svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.