+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

AGENCIJA ZA LIJEKOVE I MEDICINSKA SREDSTVA BIH UGOSTILA PREDSTAVNIKE FZO BRÄŒKO

28.06.2018 | Agencija

Šef službe za zdravstvenu zaštitu FZO Brčko Lidija Ljubojević zahvalila se nakon sastanka na gostoprimstvu predstavnicima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH ze izrazila želju za neposrednim kontaktom i dobrom saradnjom i u budućnosti. 
-Ovom prilikom želim da se zahvalim na predustretljivosti i razumijevanju potrebe da sjednemo i da razgovaramo o problemima koje muče različitite zdravstvene institucije pa samim tim i nas. Prevashodno su to problemi oko snadbijevanja lijekovima osiguranih lica FZO Brčko, usklađebnost i neusklađenost zakonskih akata Agencije za javne nabavke BiH i ALM BIH. Na današnjem sastanku smo riješili mnoge dileme i dobili odgovore kako da lakše premostimo određene nedoumice a na osnovu informacija koje smo dobili u Agenciji, i nadamo se konstruktivnim sastancima i u buducnosti.
Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak podsjetio je na značaj, odnosno cilj projekta „Jačanje saradnje sa institucijama sa istim i sličnim ciljnim grupama“ te izrazio nadu da će se sve pomenute ideje i realizovati u skorijoj budućnosti a koje se tiču prije svega dostupnosti lijekova na tržištu BiH.

-Cilj projekta i jeste da izbjegnemo suvišne administrativne formalnosti i ubrzamo postupak kako registracije, tako i generalno, nabavke novih terapija ali i onih koje su već dostupne na našem tržištu primjenjujući praksu neposrednog kontakta i razmjene informacija sa predstavnicima pomenutih institucija. Sa predstavnicima FZO Brčko usaglasili smo saradnju u vidu bolje kordinacije kada je u pitanju regulisanje cijena lijekova u skladu sa novim Pravilnikom za lijekove, a obećali smo im pomoć i u administraciji vezanoj za interventni uvoz pojedinih lijekova i medicinskih sredstava poput bioloških terapija. Cilj nam je da kao regulatorno tijelo budemo na raspolaganju svima koji učestvuju u lancu nabavke, registracije, finansiranja i prometovanja lijekova i medicinskih sredstava te na najbolji moguci način uskladimo svi svoje nadležnosti.
Na ovaj način zatvorili smo prvi krug djelovanja unutar pomenutog projekta a u narednom periodu u cilju nam je da ugostimo predstavnike ministarstava oba entiteta kao i Brčko distrikta te nastavimo sa jačanjem saradnjem sa svim institucijama u BiH koje za primarni cilj svog djelovanja imaju zaštitu zdravlja stanovništva BiH.