+387 51 456 040 Pošaljite nam e-poštu Kako do nas?

OÄŒEKUJU SE UÅ TEDE OD 12 ODSTO NA GODIÅ NJEM NIVOU

15.06.2018 | Agencija

"Primarni cilj donošenja Pravilnika bio je obuzdavanje farmaceutske industrije i njihovog slobodnog formiranja cijena i da BiH preko Agencije vrši svoju nadležnost – da kontroliše tržište lijekova", rekao je Zolak Srni.

On je naglasio da se "do usvajanja ovog pravilnika to odvijalo kako je industrija htjela, dok je država bila po strani, zbog čega je BiH imala najskuplje lijekove u regionu".

"Osim toga, donošenje bilo kakve odluke, a pogotovo značajne kao što je formiranje cijena lijekova, u BiH ne može ići ni brzo ni lako zbog načina uređenja vlasti, te je potreban konsenzus za sva pitanja", naveo je Zolak.

On je dodao da će Srbija uvijek imati 20 odsto nižu cijenu lijeka nego BiH, jer je u Srbiji niža stopa PDV-a i niža je vrijednost maloprodajne marže.

 
 
Prema njegovim riječima, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH prošle godine prihodovala je 10,5 miliona KM, te zabilježila najbolje finansijske rezultate od njenog nastanka.

Zolak do kraja godine očekuje i usvajanje niza pravilnika i regulativa na nivou Agencije, ali i nivou BiH, koji su neophodni za normalno funkcionisanje Agencije.

On je podsjetio da je Agencija dala dozvolu za stavljanje u promet vakcine protiv malignog tumora pluća "Cimavaks", te da su tokom postupka ispoštovane sve odredbe propisa koji su na snazi i kojima se predmetno reguliše.

"Što se same primjene vakcine tiče, imam informacije da bi to moglo da zaživi u nekoj skorijoj budućnosti, ali, opet, to nije do Agencije za lijekove već do nadležnih ministarstava i fondova zdravstvenih osiguranja", pojasnio je Zolak.

On je ocijenio da Agencija ima dobru i otvorenu saradnju sa ostalim institucijama, koje za primarni cilj imaju zaštitu javnog zdravlja stanovništa, te da je prioritet saradnja sa fondovima u Rerpublici Srpskoj, Federaciji BiH i Distriktu Brčko.

"Sa čelnim ljudima ovih institucija razgovarali smo kako ostvariti neposredniji kontakt i brže razmjenjivati informacije s ciljem bolje dostupnosti lijekova na našem tržištu. Nadam se da ćemo ideje o kojima smo pričali uskoro realizovati i u praksi", rekao je Zolak.